KALI SARA –Romski informativni centar (RIC), partner USAID/INSPIRE-a: “Iskorištavanje djece za prosjačenje nije ničija tradicija, već teško krivično djelo”

Izvršna direktorica Udruženja “KALI SARA –Romski informativni centar (RIC)” Sanela Bešić kaže kako se problemi određene kategorije društva ne mogu riješiti na adekvatan način, ukoliko tu kategoriju ne uključite u njihovo rješenje. To je, dodaje, upravo jedna od najvećih prednosti projekta “Suzbijanje trgovine ljudima u BiH kroz uključivanje romskih nevladinih organizacija u rad referalnih mehanizama” koji je ovo Udruženje realiziralo u okviru Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE).

UG Otaharin: Promjene unutar sistema su se već počele dešavati!

“Zahvaljujući zagovaračkoj incijativi centra za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin, u martu ove godine započela je izgradnja Prihvatilišta za djecu u riziku Grada Bijeljina”, ističe Snežana Gajić, programska radnica, UG Otaharin.

Vlada SAD-a obezbijedila više od milion KM za deset partnerskih organizacija civilnog društva koje se zalažu za ljudska prava u BiH

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) danas je najavila da će putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) s 1,3 miliona KM (oko 714.000 USD) podržati deset organizacija civilnog društva koje se zalažu za prava, osnaživanje i dostojanstven život nedovoljno zastupljenih društvenih grupa u Bosni i Hercegovini.

MFS-EMMAUS, partner USAID/INSPIRE-a: U fokusu svega što radimo su ljudi, osobe, žrtve trgovine ljudima, i uvijek će biti.

Kada su sa željom da zarade sredstva za život sebi i svojim porodicama krenuli na rad u Azerbejdžan, 33 državljanina BiH nisu ni slutili da će postati žrtve trgovinom ljudima. Preko posrednika su zaposleni kao privremeni građevinski radnici za kompaniju SerbAz, oduzeti su im pasoši i boravili su u prljavom i neuslovnom smještaju među stotinjak drugih radnika.

Razmjena iskustava i umrežavanje: uspješna saradnja sa predstavnicima lokalnih zajednica u BiH

Protekle sedmice nastavili smo jačati saradnju sa lokalnim zajednicama u BiH. Trodnevni trening omogućio je prisutnima razmjenu iskustava, umrežavanje i dijeljenje pozitivnih praksi.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »