CPRC, partner USAID/INSPIRE: “Smjernice za postupanje pravosuđa su trajno sistemsko rješenje za sve koji se bave borbom protiv trgovine ljudima na terenu”

Na Graničnom prelazu Bosanski Brod u aprilu ove godine u koordiniranoj i brzoj akciji, te uz primjenu Smjernica za postupanje pravosuđa u Bosni i Hercegovini u predmetima trgovine ljudima, identificirana je i zbrinuta žrtva međunarodne trgovine ljudima – petogodišnja djevojčica iz Njemačke. Akcijom je koordinirao tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Graničnom policijom BiH. Djevojčica je bila u pratnji stranog državljanina, koji je po nalogu postupajućeg tužioca zadržan u Službi za poslove sa strancima BiH, a ona je u skladu sa Smjernicama adekvatno zbrinuta i smještena u sigurnu kuću, nakon čega su kroz stalne kontakte postupajućeg tužioca sa tužilaštvom i policijom pokrenute aktivnosti kako bi se djevojčica vratila majci.

Vlada SAD-a ulaže dodatnih 680.000 KM za pokretanje 52 lokalna biznisa u BiH

Sarajevo, Bosna i Hercegovina — Tokom protekla tri mjeseca, 52 lokalna biznisa u zajednicama širom Bosne i Hercegovine pokrenuta su uz podršku Vlade SAD-a, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u partnerstvu s deset lokalnih organa vlasti. Kroz ovo partnerstvo, USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava u BiH (USAID/INSPIRE) uložio je 680.000 KM (374.000 USD) u Fond za poduzetništvo, koji zajedno finansiraju USAID i partnerski gradovi i opštine Zenica, Travnik, Novi Sarajevo, Cazin, Maglaj, Trebinje, Berkovići, Novi Grad, Vlasenica i Brod.

Udruženje “Žene s Une”, partner USAID/INSPIRE-a: “Dječak Dženan* iz sigurne kuće prvi put kreće u školu”

Dječak Dženan* ima 13 godina, već dvije godine je u sigurnoj kući Udruženja Žene sa Une iz Bihaća i ove godine prvi je put krenuo u osnovnu školu. Izuzet je iz porodice gdje je zloupotrebljavan za radno eksploatisanje prosjačenjem, a njegovo pravo na školovanje bilo je zanemareno. Nakon što je prošao period adaptacije i kada su se stekli sigurnosni uslovi, odlučili su da ga upišu u prvi razred što je on prihvatio.

KALENDAR DOGAĐAJA

Juli   2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »