Vlada SAD-a ulaže dodatnih 680.000 KM za pokretanje 52 lokalna biznisa u BiH

Sarajevo, Bosna i Hercegovina — Tokom protekla tri mjeseca, 52 lokalna biznisa u zajednicama širom Bosne i Hercegovine pokrenuta su uz podršku Vlade SAD-a, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u partnerstvu s deset lokalnih organa vlasti. Kroz ovo partnerstvo, USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava u BiH (USAID/INSPIRE) uložio je 680.000 KM (374.000 USD) u Fond za poduzetništvo, koji zajedno finansiraju USAID i partnerski gradovi i opštine Zenica, Travnik, Novi Sarajevo, Cazin, Maglaj, Trebinje, Berkovići, Novi Grad, Vlasenica i Brod.

inspir 4

 Ovaj fond nudi nove mogućnosti za poduzetnike iz marginaliziranih i ugroženih grupa, uključujući samohrane roditelje, osobe s invaliditetom, dugoročno nezaposlene osobe, osobe u nepovoljnoj materijalnoj situaciji, nezaposlene mlade osobe do 35 godina starosti i ljude iz ruralnih područja, da pokrenu i vode lokalne biznise koji će povećati njihovu nezavisnost i finansijsku stabilnost te im omogućiti da lakše izdržavaju sebe i svoje porodice.

Od 2015. godine, USAID je uložio ukupno 2.72 miliona KM (1.5 miliona USD) putem Poduzetničkog fonda kako bi podržao 310 marginalizovanih žena i drugih ugroženih osoba u pokretanju novih biznisa u 42 lokalne zajednice.

"USAID zagovara sistemska rješenja za probleme s kojima se suočavaju marginalizirane i ugrožene grupe u Bosni i Hercegovini, među kojima je i nezaposlenost," rekla je Courtney Chubb, direktorica misije USAID-a u Bosni i Hercegovini. "Poduzetnički fond podržava biznise koji će ojačati različite privredne sektore, uključujući zanatska zanimanja, krojačke djelatnosti, štamparije, montažu i popravke namještaja kao i usluge iz oblasti zdravstva, poput rehabilitacije i fizikalne terapije. Poduzetnici koji učestvuju u ovom programu dobivaju finansijsku, savjetodavnu i profesionalnu mentorsku podršku za stvaranje održivih i dugoročnih biznisa."

U Travniku, gdje fond podržava četiri poduzetnice, gradonačelnik Kenan Dautović program je opisao "istinski inspirativnim," dodajući, "Želimo poduzetnicima sve najbolje, a istovremeno želimo ohrabriti i ostale stanovnike naše opštine da prate i prijavljuju se na naše pozive kako bi ostvarili svoje poduzetničke snove."

inspire 2

Jedan od pet novih biznisa koje Fond podržava u Trebinju je i biznis Danke Terzić Brkić, koja je odlučila pokrenuti djelatnost sito štampanja.

"Nakon završetka akademije i sticanja iskustva u radu s videom i dizajnom, odlučila sam pokrenuti biznis sito štampe za tekstil i druge materijale. Ova sredstva mi pružaju priliku da budem samostalna i doprinesem lokalnom razvoju. Želim da moj rad i moj biznis budu primjer mladima da mogu ostati ovdje i graditi svoju budućnost u Trebinju," rekla je Danka Terzić Brkić.

inspire 3

USAID/INSPIRE Program podrške zaštiti ljudskih prava, pokrenut 2020. godine, nastao je kao odgovor na sociopolitičke i ekonomske izazove s kojima se suočavaju marginalizirane i ugrožene grupe u Bosni i Hercegovini. Glavni ciljevi programa su osnažiti građane i institucije vlasti, unaprijediti sistem zaštite ljudskih prava i osigurati bolje prilike za marginalizirane grupe širom zemlje. Za više informacija o podržanim projektima i dosadašnjim postignućima posjetite web-stranicu usaidinspire.ba.
 
***
 
Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade na iskorjenjivanju ekstremnog siromaštva i promoviranju otpornih demokratskih društava. Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala gotovo dvije milijarde dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH.

 

KALENDAR DOGAĐAJA

Juli   2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »