O programu

O Programu USAID/INSPIRE
Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE
Osnovne informacije
Ukupna vrijednost: $ 8.77 miliona
Trajanje projekta: august 2020 – august 2025.
Implementacijski partner: Institut za razvoj mladih KULT

Kroz program USAID/INSPIRE, USAID osnažuje građane i vlasti u BiH kako bi unaprijedili zaštitu ljudskih prava te pružili bolje usluge i prilike za zapošljavanje marginaliziranim grupama u Bosni i Hercegovini.
Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE nastavlja se na postignuća USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama (2015-2020). Ovaj program podržao je osnivanje sedam servis centara za podršku osobama s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama, pomogao ženama u ruralnim područjima u pokretanju vlastitih biznisa, ojačao kapacitete Sarajevskog otvorenog centra za saradnju s općinskim vlastima i liderima u lokalnim zajednicama u organiziranju prve PRIDE parade u Bosni i Hercegovini (BiH) održane 2019. godine. Program je pružio podršku zagovaranju sistemskih rješenja za probleme s kojima se suočavaju marginalizirane grupe kao što su zapošljavanje i samostalan život mladih bez roditeljskog staranja koji su morali napustiti centre u kojima su proveli djetinjstvo, ili osnovna zdravstvena zaštita za djecu iz disfunkcionalnih porodica. Naš rad na promicanju zaštite ljudskih prava, društvenog razvoja i inkluzije nije završen. Marginalizirane grupe u BiH susreću se s velikim izazovima. Zato je ključno kontinuirano pružati podršku onima kojima je potrebna, bile to osobe s poteškoćama u razvoju i njihove porodice, Romi, nezaposlene žene, žrtve trgovine ljudima, članovi LGBTQI zajednice, ili druge marginalizirane grupe.

PODRŠKA USAID-A

USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava INSPIRE započeo je u augustu 2020. godine kao odgovor na trenutne sociopolitičke i ekonomske izazove s kojima se suočavaju marginalizirane grupe u BiH. USAID/INSPIRE pruža podršku organizacijama civilnog društva (OCD) i pojedincima koji se bore za prava, osnaživanje i dostojanstvo marginaliziranih grupa i uključuju građane u rješavanje ovih društvenih i političkih problema. Jedan od glavnih ciljeva programa je osigurati da svi nivoi vlasti u BiH prepoznaju i uključe OCD i građane, kao bitne i cijenjene partnere, u proces izrade politika. Tehnička podrška usmjerena je na jačanje kapaciteta ovih organizacija civilnog društva i institucija u BiH kako bi bolje služili marginaliziranim građanima.

IMPLEMENTACIJA

Glavne komponente programa za zaštitu i promicanje ljudskih prava, društvenog razvoja i inkluzije marginaliziranih grupa su:

• Grantovi za lokalne organizacije koje se bore protiv trgovine ljudima tako što jačaju mjere za borbu protiv trgovine ljudima i osiguravaju njihovu primjenu.
• Grantovi za servisne centre koji rade s djecom s posebnim potrebama i njihovo osnaživanje do održivosti.
• Grantovi za podršku procesu deinstitucionalizacije osoba s teškoćama u razvoju.
• Podrška za 20 jedinica lokalne samouprave u izradi održivog mehanizma za stvaranje prilika za zapošljavanje ranjivih žena i pripadnika drugih marginaliziranih grupa.
• Grantovi za lokalne organizacije koje se bore za prava i dostojanstvo osoba s invaliditetom, pripadnika LGBTQI populacije i Roma.
• Specijalizirane obuke za jačanje kapaciteta podržanih nevladinih organizacija, udruženja i organizacija civilnog društva koji se tiču finansijske održivosti, zagovaranja i rada s korisnicima.
• Tehnička podrška u jačanju kapaciteta USAID-ovih partnera, institucija i donosilaca odluka kako bi se bolje zaštitila prava marginaliziranih građana na održiv i izvodiv način.

OČEKIVANI REZULTATI

U okviru Programa USAID će:

• ojačati podršku privatnog sektora i lokalnih vlasti servis centrima za podršku porodicama djece i osoba s teškoćama u razvoju, kako bi servis centri postali održivi na lokalnom nivou.
• razraditi i implementirati model podrške za život u lokalnoj zajednici (deinstitucionalizacija) širom BiH.
• jačati javno-privatna partnerstva koja bi pružila prilike za zapošljavanje ženama i pripadnicima manjina, kao što su Romi.
• osnažiti lokalne organizacije koje se bave problemima LGBTQI populacije i drugih marginaliziranih grupa, uključujući i žrtve trgovine ljudima.

KALENDAR DOGAĐAJA

Juli   2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »