Potpisani ugovori s lokalnim zajednicama za pružanje podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa

Potpisivanje ugovora preduzetnistvo zena 2USAID/PPMG objavio je Javni poziv za učešće jedinica lokalne samouprave u BiH - Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa 27.6.2016. g. na koji se prijavilo 39 lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine.

Komisija je pregledala sve pristigle prijave i odabrala 9 lokalnih zajednica koje će biti dio Programa. Među odabranim lokalnim zajednicama su dva grada: Zvornik i Prijedor te 7 općina/opština: Rudo, Tešanj, Konjic, Kalinovik, Livno, Teslić i Visoko.

U periodu 19.9.-5.10.2016. predstavnici USAID/PPMG-a potpisali su ugovore s predstavnicima lokalnih zajednica koje će bio dio Programa.
Ovim ugovorima osigurana je podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa a USAID/PPMG izdvojit će ukupno 342.000,00 KM za provedbu projekta u 9 lokalnih zajednica a jednak iznos izdvojit će i jedinice lokalne samouprave.

USAID/PPMG će podržati pokretanje i razvoj biznisa ženama žrtvama nasilja, osobama s invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, nezaposlenim mladim ženama. Pomoć je usmjerena marginaliziranim grupama žena jer smo svjedoci da nepovoljan položaj žena i poražavajuće statistike o učešću žena svakodnevno dovode žene na marginu društva. Iako preduzetništvo nije univerzalan lijek za sve nastale promjene i probleme, ono je svakako dio rješenja. Ipak, rast radi samog rasta nije dovoljan. Ekonomski rast kroz preduzetništvo treba omogućiti uključenost svih kategorija stanovništva i osigurati unaprjeđenje društvenog blagostanja.

Potpisivanje ugovora preduzetnistvo zena 1Potpisivanje ugovora preduzetnistvo zena 3   

 

 

 

 

 

 

USAID/PPMG će u saradnji s lokalnim zajednicama razviti Model podrške biznisima koji će se primjenjivati u raspodjeli sredstava za razvoj biznisa. Također, svakom odobrenom biznisu će se pružiti mentorska podrška u prvoj godini djelovanja u svakom segmentu koji im bude potreban.
Lokalne zajednice su učešćem u Javnom pozivu za jedinice lokalne samouprave u BiH – Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa pokazala spremnost na saradnju na programu zapošljavanja marginaliziranih grupa žena.

Kalinovik potpisivanje ugovora

Konjic potpisivanje ugovora

Rudo potpisivanje ugovora

Zvornik potpisivanje ugovora

Opcina Visoko potpisivanje ugovora

Potpisivanje ugovora preduzetnistvo zena 4

 

 

 

 

 

 

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »