Završen ciklus treninga za korisnike grantova

Strateško grantovi 2USAID/PPMG je u periodu 12-14.7.2016. g. organizirao trening o temi Izrada strateških planova. Trodnevni trening je održan u Tesliću a prisustvovalo mu je 11 predstavnika/ca organizacija koje su korisnici grantova USAID/PPMG.

U okviru uvodnog izlaganja trener je održao sesiju o značaju strateškog planiranja kao i o njegovim osnovnim principima. U okviru uvoda u strateško planiranje trener je naveo tri ključna pitanja koje strateško planiranje obuhvaća te istakao koje su koristi ali i zapreke strateškom planiranju. Govoreći o osnovnim koracima strateškog planiranja olakšao je učesnicima/ama diskusiju prilikom grupnog rada i određivanja misije i vizije organizacije.

Nakon sesije o načinu određivanja temeljnih vrijednosti organizacije učesnici/e su imali/e priliku čuti o značaju analiza korisnika/ca i njihovih potreba prilikom izrade strateškog plana. Trener je učesnicima/ama skrenuo pažnju na pitanja koja treba razmotriti kada određujemo moguće korisnike i njihove potrebe. Prilikom sesije o značaju analiza  i njihovoj izradi navedene su prednosti ali i nedostatci analiza koje se najčešće koriste u praksi.

Strateško grantovi

Učesnici/e su prilikom grupnog rada uz mentorstvo trenera imali priliku savladati definiranje ključnih pitanja i strateških fokusa. Također, imali su priliku naučiti  na koji se način definiraju  strateški i operativni ciljevi i indikatori.  Učesnici/e su imali/e mogućnost sticanja vještina korištenja interventne logike u procesu kreiranja operativnih ciljeva.

Trener je upoznao učesnike/ce s načinom kreiranja plana monitoringa provođenja strateškog plana ali i s različitim formama strateškog plana.

U okviru treninga, predstavnica Fondacije CURE održala je sesiju o temi Rodne ravnopravnosti u kontekstu teme. U okviru sesije upoznala je učesnike/ce s pojmovima kao što su rod, spol, rodna ravnopravnost, rodna pitanja i rodne uloge a u nastavku sesije govorila je o efektu jednakosti kao metodi koju koriste organizacije koje žele postići veću jednakost i biti inkluzivnije za sve ciljne grupe.

Strateško grantovi 1

Ovim treningom završen je ciklus treninga koje USAID/PPMG organizirao u proteklom periodu za korisnike grantova u cilju jačanja njihovih organizacijskih kapaciteta.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »