Savez „Sumero“ otvorio Centar za podršku životu u zajednici osoba s invaliditetom

Sumero 2Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH "Sumero" otvorio je u utorak, 24. maja 2016. g. u Donjem Hotonju, općina Vogošća, multifunkcionalni centar namijenjen za adekvatnu podršku životu u zajednici osoba s invaliditetom.

 

 

Centar sadrži stambene jedinice, sale za edukaciju, plastenik za profesionalnu rehabilitaciju i ostale neophodne sadržaje za rad sa osobama sa invaliditetom. Namjera Saveza "Sumero" je pozvati i druge lokalne zajednice da se uključe u proces deinstitucionalizacije koji je svojevrsna održiva platforma za život u lokalnoj zajednici osoba sa invaliditetom.

Centar u Donjem Hotonju veličine je 550 metara kvadratnih. Sa korisnicima će raditi stručnjaci raznih profila a u Centru će biti uposleno šest do sedam osoba. Izgradnju "Sumero" Centra za podršku osobama s invaliditetom pomoglo je dvadesetak donatora, a ukupna vrijednost je oko 540.000 KM.

Sumero 3

Namjena Centru nije dugoročno zbrinjavanje osoba sa onesposobljenjima u prostorijama Centra nego profesionalna rehabilitacija, edukacija i prekvalifikacija oosba sa invaliditetom koja će se provoditi kroz rad u piceriji ili rad u plasteniku na uzgoju svijeća.

Svečanom otvaranju centra su prisustvovali mnogobrojni gosti, a članovi Saveza "Sumero" za njih su izveli predstavu koju je sa njima pripremila glumica Staša Dukić. 

Predstavu pod nazivom "Ovo sam ja" izvode osobe sa invaliditetom koje kroz predstavu pričaju svoje lične životne priče. Cilj je smanjiti stigmu prema osobama sa onesposobljenjima i pokazati da su njihovi životi slični bilo životima osoba koje nemaju onesposobljenja. Ono što njihove živote često otežava jesu stavovi i predrasude koje drugi imaju prema njima i njihovim mogućnostima.

Sumero 1

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) podržava projekt koji implementira Savez „Sumero“ a koji za cilj ima jačanje procesa deinstitucionalizacije osoba sa invaliditetom i razvoj sistema podrške u lokalnoj zajednici.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »