Zalaganjem Udruženja „Zemlja djece u BiH“ djeca koja nisu u sistemu redovnog obrazovanja stječu pravo na zdravstveno osiguranje u Tuzlanskom kantonu

Zemlja djece webUdruženje „Zemlja djece u BiH“ Tuzla uspjelo je u svojoj višemjesečnoj zagovaračkoj borbi da se djeca od 6 do 15 godina koja ne idu redovno u školu u Tuzlanskom kantonu (TK), zdravstveno osiguraju na teret kantonalnog budžeta, nakon što im je to pravo oduzeto septembarskim zakonskim izmjenama.

Prvobitno je Vlada TK, nakon pritiska javnosti, donijela Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području TK kojom predlaže rješenje za djecu kojoj je oduzeto pravo na zdravstvenu zaštitu, a  koje imaju po svim međunarodnim standardima.

Nakon Odluke Vlade, prijedlog rješenja je podržala i Skupština TK na svojoj redovnoj sjednici održanoj 25.04.2016. g. Na sjednici je Skupština TK, u cilju rješavanja problema zdravstveno neosigurane djece od 6-15 godina koja nisu u sistemu redovnog obrazovanja, razmatrala i jednoglasno usvojila izmjene i dopune pomenute Odluke.

U skladu sa  izmjenama i dopunama ove Odluke, Grad Tuzla odnosno općine u TK određeni su kao obveznici obračuna i uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje djece od 6-15 godina starosti koja nemaju status redovnih učenika, a pravo na zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po drugom osnovu.

Za Udruženje "Zemlja djece u BiH" ovo ne predstavlja adekvatno i trajno rješenje problema zdravstveno neosigurane djece, s obzirom da se navedenom Odlukom samo određuje obveznik uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje ove djece i odgovornost prebacuje na lokalne zajednice.

U Udruženju smatraju da se, prije svega, djeci treba vratiti zakonom utvrđeno pravo na obavezno zdravstveno osiguranje, koje im je kao takvo oduzeto posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom TK, pa tek onda utvrditi obveznik obračuna i uplate doprinosa.

Primjena ove Odluke u ovoj godini je upitna, jer u tekućim općinskim budžetima nisu planirana sredstva za ove namjene što predstavlja dodatni problem.

Ovim rješenjem direktnu korist bi imali i pojedini učesnici projekta "Ujedinjeni u borbi protiv modernog ropstva djece" koji Udruženje „Zemlja djece u BiH“ implementira u okviru USAID-ovog Programa za podršku marginaliziranim grupama (USAID/PPMG). Projekt ima za cilj unapređenja zaštite djece - potencijalnih žrtava trgovine ljudima na tuzlanskom području, te smanjenje stepena njihove izloženosti rizicima trgovine ljudima.

Pored edukativnih i integrativnih aktivnosti usmjerenih na održivo školovanje, kroz projekt se korisnicima pruža savjetodavna podrška u smislu ostvarivanja osnovnih prava djece i porodica iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja i sl. Sve planirane aktivnosti sa djecom i porodicama sprovode se kroz strukturu Dnevnog centra za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici koje u Tuzli vodi Udruženje „Zemlja djece u BiH“.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »