Potpisani ugovori s korisnicima grantova

fotografija za vijestU okviru Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) zaključeni su ugovori s jedanaest organizacija iz devet lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koje se bave pitanjima poboljšanja marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini.

Organizacije s kojima su potpisani ugovori su : Savez organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama Federacije Bosne i Hercegovine SUMERO (Sarajevo), Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK (Goražde), Udruženje roditelja i prijatelja osoba sa posebnim potrebama „Sunce“ (Mostar), Udruženje za podršku porodicama, licima i zajednici u mentalnom zdravlju „Zajedno“ (Banja Luka), Udruženje građana „Budućnost“ (Modriča), Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH (Sarajevo), Demokratska organizacija mladih (Velika Kladuša), Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ (Bijeljina), Udruženje žena „Derventa“ (Derventa), Udruženje za prevenciju ovisnosti Narko-Ne (Sarajevo), Udruženje „Zemlja djece u BiH“ (Tuzla).

 

 Savez organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama Federacije Bosne i Hercegovine - SUMERO provodit će projekt pod nazivom Jačanje procesa deinstitucionalizacije i servisi podrške u lokalnim zajednicama koji ima za cilj postići ostvarenje osnovnih ljudskih prava osoba s intelektualnim teškoćama kroz samostalan i dostojanstven život izvan javnih ustanova.

Projektom Stvaranje uslova za razvoj servisa podrške na području Bosansko-podrinjskog kantona za osobe sa invaliditetom i podrška deinstitucionalizaciji Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Bosansko-podrinjskog kantona doprinijet će stvaranju jednakih mogućnosti za osobe s teškoćama, osigurati im socijalnu skrb i integrirati ih u zajednicu.

Udruženje roditelja i prijatelja osoba sa posebnim potrebama "Sunce" kroz projekt Samostalno stanovanje želi pomoći osobama s teškoćama da ostvare svoje pravo na izbor mjesta stanovanja i poboljšaju kvalitetu života u lokalnoj zajednici uz podršku asistenata.

USAID/PPMG je podržao i projekt Udruženja za podršku porodicama, licima i zajednici u mentalnom zdravlju „Zajedno“ koji će svojim projektom Deinstitucionalna zaštita duševno oboljelih lica promicati i jačati vaninstitucionalnu skrb i zaštitu osoba s mentalnim teškoćama kroz poboljšanje rada dnevnih centara u zajednici.
Udruženje građana „Budućnost“ će kroz inicijativu za razvoj zaštićenog stanovanja za lica sa mentalnim teškoćama kroz male kućne zajednice stvoriti pozitivno okruženje u 12 lokalnih zajednica kako bi iskoristili sve prednosti i resurse za osnivanje doma za zaštićeno stanovanje i na taj način doprinijeli učinkovitijem i sveobuhvatnijem ambulantnom liječenju hroničnih duševnih bolesnika.

USAID/PPMG podržao je i projekt koji će implementirati Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH a koji ima za cilj zadovoljiti osnovne obrazovne potrebe slijepih i slabovidnih osoba izdavanjem časopisa „Svjetlo misli“ i snimanjem audio knjiga na CD-u i njihovom distribucijom korisnicima.
Omladinsko udruženje Demokratska organizacija mladih svojim projektom pod nazivom Mladi i zajednica – Imaš pravo da znaš! imaju za cilj smanjiti broj slučajeva trgovine ljudima u tri zajednice u Unsko- sanskog kantona putem aktivnih mjera prevencije u izravnom kontaktu s potencijalnim žrtvama trgovine ljudima a u saradnji sa svim zainteresiranim stranama.

 

IMG 1989

 

Projektom Ulica je samo put do kuće, a ne dom - osigurajmo djeci prava Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin“ žele se unaprijediti postojeći mehanizmi u području dječjih prava i sigurnosti djece uhvaćene u prosjačenju u Bijeljini.

Udruženje žena "Derventa" provodit će projekt Prevencija u borbi protiv trgovine ljudima kroz koji će educirati ciljnu skupinu i korisnike o problemu trgovine ljudima i mehanizmima zaštite što će smanjiti mogućnost da osobe postanu žrtve trgovine ljudima.

USAID/PPMG je podržao i projekt Udruženja za prevenciju ovisnosti "NARKO-NE" pod nazivom Darujmo im vrijeme umjesto novac kojim ima za cilj doprinijeti poboljšanju socijalnog, obrazovnog i zdravstvenog statusa djece koja su prisiljena prositi od strane roditelja u gradu Sarajevu.

Projekt Ujedinjeni u borbi protiv modernog ropstva djece koji će provoditi Udruženje Zemlja djece u Bosni i Hercegovini uključuje sveobuhvatnu podršku djeci, potencijalnim žrtvama trgovine ljudima, da iskoriste prava na socijalnu skrb, obrazovanje i da budu obučeni kako djelovati preventivno kako ne bi postali žrtve ropstva.

Grantovi su dodijeljeni u okviru dva javna poziva koja je Program podrške marginaliziranim grupama prethodno raspisao: Inicijativa za promoviranje odgovorne deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom (ODI) i Borba protiv trgovine ljudima (anti-TIP).

Ukupna vrijednost 11 podržanih projekata je 383.500 KM.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »