Kako u okviru postojećih kapaciteta i sredstava kreirati adekvatan sistem finansijskog upravljanja

DSC 0064U periodu od 9.12. do 11.12. u Sarajevu je održan trening o temi Finansijski menadžment u sklopu redovnih aktivnosti Programa podrške marginaliziranim grupama za tridesetak predstavnika/ca organizacija koje se bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom. Tokom treninga je razrađen sistem internih kontrola i finansijskog računovodstva i izvještaja kao osnovnih komponenti finansijskog upravljanja u nevladinim organizacijama, kao i praktični koraci i elementi vezani za uspostavljanje finansijskog sistema upravljanja.

Ismeta Čardaković - menadžerica grantova i Šejla Jakupović - finansijska menadžerica su se puna dva dana treninga posvetile navedenim temama dizajniranim na način da pomognu nevladinim organizacijiama da se upoznaju sa specifičnostima finansijskog upravljanja u nevladinom sektoru. S tim u vezi, trenerice naglašavaju važne segmente rađene tokom samog treninga:

  • finansijsko poslovanje udruženja,
  • sistem internih kontrola,
  • finansijsko računovodstvo i izvještavanje,
  • udruženje kao poslodavac,
  • poreski propisi vezani za plate i ostala primanja.

Učesnici/ce su razmijenili različita iskustva iz prakse, te detektirali probleme, kao i rješenja za specifične probleme svake od organizacija. Razlog zbog kojeg je ova tema zaključak na ciklus treninga za ovu godinu je, kako kažu i trenerice, nedostatak sredstava zbog kojeg organizacije nisu u prilici da rade na razvoju vlastitih kapaciteta u kontekstu finansijskog upravljanja. Smatraju da će nova saznanja poslužiti da se u okviru postojećih kapaciteta i raspoloživih sredstava kreira adekvatan sistem finansijskog upravljanja, a koji je u skladu sa zakonskim propisima i principima dobre poslovne prakse.

Kao trening koji je zaključio ovogodišnji ciklus nakon tema pravne i organizacijske strukture, te administracija i ljudski resursi, finansijski menadžment je rađen po principu konkretnih primjera i grupnog rada, gdje su se trenerice, vođene dugogodišnjim iskustvom – ali i radom na Programu podrške marginaliziranim grupama – postavile u ulogu osnaživača organizacija i to krenuvši od godišnjeg budžeta svake organizacije pojedinačno.

Pored pobrojanih tema, česnici/ce su imali priliku učestvovati i u sesiji o temi Rodno pitanje u kontekstu finansijskog upravljanja koju je predvodila Dubravka Kovačević iz Fondacije CURE. Pored kontekstualiziranja navedene tematike, Dubravka Kovačević je sa učesnicima/cama govorila i o općim zahtjevima donatora u segmentu finansijskog poslovanja organizacija, što je bilo od iznimne koristi za jačanje kapaciteta organizacija i buduće projekte.

Ohrabruje činjenica da su se uz predstavnike/ce sektora finansija na treningu našli i predstavnici/ce svih ostalih stubova organizacija, što pokazuje interesovanje za opstankom udruženja građana koji se bave zaštitom prava onih na koje društvo često zaboravlja.

Dvodnevni trening je završen uzajamnom razmjenom iskustava, znanja i prijedloga učesnika/ca treninga za poboljšanje rada unutar finansijskog menadžmenta, al ii ostalih segmenata, kao još jednog od ciljeva jačanja i umrežavanja organizacija koje se bave zaštitom prava marginaliziranih grupa iz cijele BiH.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »