Sve je spremno za osnivanje krovnog tijela za mlade u FBiH

IMG 5875Pošlog vikenda je u Sarajevu održan sastanak prestavnika/ca Vijeća mladih FBiH uz organizaciju i podršku Programa podrške marginaliziranim grupama (PPMG).

S obzirom na to da Zakon o mladima FBiH predviđa formiranje Vijeća mladih FBiH (VM FBiH), PPMG je odlučio podržati osnivanje krovnog zagovaračkog udruženja mladih Federacije Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu su se našle važne stavke poput: osnivačke skupštine, izbora delegata, te loga Vijeća mladih FBiH.

Uz pomoć i dobar savjet pomoćnika federalne ministrice kulture i sporta Adisa Salkića, predstavnici/ce mladih iz FBiH su definirali Statut Vijeća mladih FBiH, te načelno dogovorili pozicije unutar Upravnog i Nadzornog odbora, te rukovodstva VM FBiH.

Vidljivi su rezultati održanog sastanka, jer bi Vijeće mladih Federacije trebalo biti uspostavljeno najkasnije do kraja ove godine. Mate Lončar, predsjednik Vijeća mladih Županije Zapadnohercegovačke, kaže da bi osnivačka skupština trebala biti održana sredinom decembra u Sarajevu. „Razgovarali smo o kandidatima za rukovodstvo Vijeća i pomaci su definitivno napravljeni. Federalno vijeće će raditi od starta. Dat ćemo sve od sebe da pomognemo u rješavanju problema mladih u Federaciji BiH. Radit ćemo na kvalitetnijoj implementaciji Zakona o mladima.“ – naglasio je Lončar.

Gopodin Salkić je izrazio zadovoljstvo jer je osnivanje krovnog tijela za mlade u Federaciji sve izvjesnije. Obećao je podršku koja je mladima itekako važna. U ovu podršku vjeruju i predstavnici/ce VM FBiH. „Nadam se da će saradnja između Vijeća mladih Federacije i Federalnog ministarstva kulture i sporta biti jako dobra i da će poslužiti kao primjer mladima, ali i cijelom bh. društvu. Nadam se da će se formiranjem Vijeća mladih konačno početi efikasnije primjenjivati Zakon o mladima.“ – kaže Mirela Geko, predstavnica Vijeća mladih Kantona Sarajevo.

Predstavnici/ce kantonalnih vijeća mladih razgovarali su i o vizuelnom identitetu Vijeća mladih Federacije, ali i o tekućem stanju na terenu u lokalnim zajednicama.

PPMG će nastaviti pružati podršku mladima kroz zagovaračke dgađaje, okrugle stolove, sastanke i treninge, po uzoru na prošlosedmični događaj osnaživanja mladih kroz kratku obuku i razgovor o omladinskom preduzetništvu kao dijelu rješenja nezaposlenosti mladih.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »