Održan okrugli sto na temu „Omladinsko preduzetništvo kao dio rješenja nezaposlenosti mladih“

IMG 87641U sklopu USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama (PPMG), u prostorijama Obrazovno-razonodnog centra za mlade SPAJALICA,   održan je okrugli sto na temu „Omladinsko preduzetništvo kao dio rješenja nezaposlenosti mladih“. U diskusiji je učestvovao Mirnes Dedukić, službenik za mlade Općine Tešanj, Bosa Kalinić, službenica za mlade Opštine Istočna Ilidža, Aldin Alić, predstavnik Omladinskog udruženja „ReAktiv“ Zenica, te mladi iz 17 lokalnih zajednica. PPMG u sklopu redovnih aktivnosti, pored mentorstva i individualnih obuka za predstavnike/ce organizacija koje se zalažu za prava marginaliziranih grupa u BiH, realizira i zagovaračke događaje, okrugle stolove i treninge.

 

IMG 8767

Velika nezaposlenost mladih u Bosni i Hercegovini je najveći problem, kao što je i najveći problem bh. društva. Radnih mjesta je jako malo. Nerijetko se dešava da se na jedan oglas za posao prijavi desetine mladih ljudi. Kao jedno rješenje, predstavnici USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama, vide samozapošljavanje ove populacije. Koje, složili su se učesnici diskusije, ima svoje velike prednosti, ali i nekoliko nedostataka. Osnovni je, tvrde, nedovoljna informiranost mladih o mogućnostima i pogodnostima pri pokretanju vlastitog biznisa.

Mirela Geko iz Vijeća mladih Novo Sarajevo kaže da u njenoj općini izostaje podrška za mlade. Naročito u ovoj oblasti. „Mladi su snaga moje općine. Ipak, vlasti to ne vide na taj način. Nismo dovoljno informirani i nemamo savjetodavnu podršku. U suštini, uopće se ne poštuje Zakon o mladima FBiH koji je zaista uredio tu oblast. Određeni pomaci moraju se napraviti i to jako brzo“ – ističe Mirela Geko. Sličnog je mišljenja i Mile Vujasin iz Prijedora. Kaže da je u proteklom periodu aplicirao da dobije podršku svoje opštine za pokretanje omladinskog biznisa. Ipak, kaže, stvari nisu išle po planu. „Imao sam dobru ideju, dobar biznis plan sa jasno određenim budžetom. Opština je, osim mog, kao kvalitetne, prepoznala još nekoliko biznis planova. Odlučili su da podijele poticajna sredstva. To nije bilo dovoljno za moj biznis pa sam odustao“ – dodaje Mile Vujasin.

Da nije sve tako crno, dokazao je Aldin Alić, predstavnik Omladinskog udruženja „ReAktiv“ iz Zenice. Njegovu ideju, da proizvodi i prodaje cekere od EKO materijala, prepoznao je Institut za razvoj mladih KULT i početkom ove godine udruženju „ReAktiv“ dodijelio je grant u iznosu od 6.000 KM. Posao, kaže Aldin, danas cvijeta. „Ništa ne može zamijeniti predan rad. Ukoliko ste spremni raditi, zašto ne biste radili za sebe?“ – počinje svoju priču Aldin. Dodaje da bi bez savjetodavne podrške koju danas ima, sve bilo mnogo teže. Savjetodavna podrška, slaže se Bosa Kalinić iz Opštine Istočna Ilidža, možda je i najvažniji segment pri pokretanju omladinskog biznisa.

Općina Tešanj najbolji je primjer podrške mladima za pokretanje omladinskih biznisa. Mirnes Dedukić, službenik za rad s mladima iz ove općine kaže da u Tešnju, omladinske poslovne ideje ocjenjuju privrednici i da je to vjerovatno najveći razlog njihovog uspjeha.

Cilj današnje diskusije, tvrde predstavnici USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama, bio je aktualizirati problematiku stvarnih problema i potreba mladih u Bosni i Hercegovini, pružanje institucionalne podrške omladinskom preduzetništvu, animiranje mladih s ciljem pokretanja omladinskih biznisa, te definiranje jasnog okvira saradnje predstavnika/ca mladih sa predstavnicima nadležnih institucija u svrhu efektivnijeg uključivanja mladih u društvene procese.

IMG 8789

IMG 8791

IMG 8728

 

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »