Ovo je priča o Dnevnom centru "Denis", prvom centru u Kantonu Sarajevo za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju, koja simbolizira borbu i nadu mnogih porodica.

Zahvaljujući predanoj podršci vladinog, nevladinog i privatnog sektora, te međunarodnih organizacija, otvoren je Dnevni centar "Denis". O važnosti ovog centra za društvo razgovarali smo s Ines Kavalec, direktoricom i osnivačicom, koja je u svojoj životnoj priči pronašla snagu za borbu.

 

Ines je, kao majka djeteta s poteškoćama, iskusila kako se život roditelja potpuno mijenja. Nažalost, tadašnji sistem nije prepoznavao potrebe porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Kada je odlučila da ne želi biti samo majka, već da želi ostvariti svoje druge uloge, Ines je zajedno s drugim roditeljima osnovala Udruženje "Dajte nam šansu" uz podršku USAID-ovih programa u Bosni i Hercegovini. Cilj je od samog početka bio otvaranje Dnevnog centra za djecu i omladinu s teškoćama u razvoju, koji bi pružao edukacijsko-rehabilitacijske usluge.

Centri poput ovoga omogućavaju porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju da postanu ravnopravni članovi društva. Kroz te aktivnosti, doprinose stvaranju zdravijeg i inkluzivnijeg društva.

Dnevni centri bi imali apsolutnu istu ulogu i značaj kao i predškolske ustanove. To bi u praksi značilo da bi djeca sa teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom bile uključene u sistem odgoja i obrazovanja, u skladu sa njihovim potencijalima i mogućnostima, a roditelji/staratelji bi imali priliku voditi život približan kakav imaju tipične porodice. Nesmetano bi mogli biti zaposleni, finansijski bi bili manji teret za sistem i mentalno mnogo jači, što opet ukazuje za manje opterećenje sistemu”, objašnjava Ines.

Na pitanje koliko bi Dnevni centar olakšao svakodnevicu roditeljima djece s poteškoćama, Ines daje veoma slikovit odgovor: “Mi roditelji bi vodili “normalan život”. Odveli bismo djecu u Dnevni centar, otišli na posao gdje bi radili punih osam sati, došli bi po svoje dijete u centar i svi sretni i zadovoljni krenuli ka našim domovima. Sretni i zadovoljni jer je djeci za vrijeme boravka u Dnevnom centru pruženo sve ono što im treba za njihov psiho-fizički razvoj i to u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem, mogućnostima i potencijalima. Mi roditelji ispunjeni, odvažni jer smo bili korisni za sebe, svoju porodicu i društvo. Pored toga mogli smo razgovarati sa svojim kolegama, popiti kafu, nasmijati se, razmijeniti različita mišljenja, sve ono što običan čovjek treba, može i želi”.

 

SER 3

U Dnevnom centru se kontinuirano radi s djecom i omladinom, te se pružaju različite usluge, uključujući logopedsku, fizikalnu i psihološku terapiju, muzikoterapiju, kao i tretmane senzorne integracije i Tomatis terapije.

Kroz protekle godine, Ines i njen tim imali su podršku Vlade Kantona Sarajevo, općine Novo Sarajevo, kompanije Hifa Petrol i Američke komande za Evropu. Međutim, Ines ističe da su pred njima i dalje brojni izazovi, prvenstveno osiguravanje finansijske stabilnosti centra.

SERV 2

Gledajući u budućnost, Ines planira proširiti uslugu "Kratkog predaha", koja omogućava boravak djece od najmanje 48 sati, dok roditelji imaju prijeko potreban odmor.

Ines poručuje ostalim zajednicama u Bosni i Hercegovini da nikada ne odustaju od svojih ciljeva u otvaranju sličnih centara.

U mnoštvu problema i potreba ne smiju gubiti i mijenjati svoj pravac, to zasigurno vodi ka neuspjehu. Također, veoma je važno argumentovano pristupiti rješavanju problema i imati na umu da donositelji odluka ne znaju dovoljno o položaju i problematici naših porodica, te je ponavljanje i ponavljanje jedan od najjačih metoda za uspjeh.”, poručuje Ines te naglašava da je Dnevni centar više od zgrade - on je dokaz da smo postali ravnopravno i inkluzivno društvo.

Naziv Dnevnog centra nosi posebno značenje. Denis, sin Ines Kavalec, bio je njen glavni motivator. “Denis je moj sin i da ga nije bilo bavila bih se potpuno drugim poslom. Da nije bilo Denisa vjerovatno ne bi ni bilo Udruženja „Dajte nam šansu“. Jednostavno, on je bio i ostao moja zvijezda vodilja. Nas dvoje smo primjer kako ljubav pobjeđuje i ono što jedino ostaje ljubav je. Danas, zadnje dvije godine, Denis više nije sa nama, odlučio je otići u taj bolji svijet.“

Roditeljima djece s poteškoćama Ines poručuje da uživaju u svojoj djeci i shvate koliko su bogqti i sretni što su dobili ulogu roditelja posebnih bića. “Tako sam dobila ulogu mame posebnog dječaka i to s razlogom, a to je da pokušam barem malo uticati na izmjene postojećeg sistema i boriti se za ljudska prava. Sve to ne bih sigurno u životu radila da nisam rodila Denisa”, zaključuje Ines.

Ovo nije samo priča o Ines Kavalec, direktorici Dnevnog centra "Denis". Ovo je priča o svim roditeljima djece s poteškoćama u razvoju u Bosni i Hercegovini, koji sada, zahvaljujući centru, mogu uživati u svakodnevnim trenucima. Dnevni centar im pruža priliku da budu više od roditelja – da budu prijatelji, supružnici i zaposleni, i da žive život dostojan svakog čovjeka.

KALENDAR DOGAĐAJA

Oktobar   2024
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »