UG Otaharin: Promjene unutar sistema su se već počele dešavati!

“Zahvaljujući zagovaračkoj incijativi centra za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin, u martu ove godine započela je izgradnja Prihvatilišta za djecu u riziku Grada Bijeljina”, ističe Snežana Gajić, programska radnica, UG Otaharin.

Otaharin, Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja je nevladina organizacija koja radi na uključivanju, promociji i ostanku romske djece u obrazovnom sistemu. Njihova priča je počela 2005. godine  kada je grupa aktivista i aktivistkinja nevladinih organizacija, svjesna brojih problema sa kojima se susreću djeca romske nacionalnosti, odlučila osnovati Udruženje građana. Svoja znanja, vještine i kapacitete, uposlenici ove organizacije svakodnevno ulažu kako bi dječaci i djevojčice romske nacionalnosti u potpunosti uživali svoje pravo na obrazovanje.

U proteklom periodu, Otaharin je, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE), radio na uključivanju i ostanku romske djece u obrazovnom sistemu.

Otaharin

Projekt “Ni jedno dijete bez zaštite - unapređenje mehanizma za prevenciju trgovine djecom i zaštitu djece i potencijalnih žrtava/žrtava trgovine ljudima” koje je UG Otaharin uspješno realizirao u proteklom periodu rezultirao je osnivanjem čak tri Radne grupe za zaštitu bezbjednosti djeteta - u Brčkom, Zvorniku i Doboju.

U navedenim lokalnim zajednicama izgrađen je i Priručnik o prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima za profesionalce, kao i Istraživanje o stavovima i praksama koje je pokazalo da građani nisu upoznati sa pojavom trgovine ljudima, kao ni sa njenim oblicima i načinima prevencije. U toku realizacije projekta provedena je i kampanja „NIJEDNO DIJETE BEZ ZAŠTITE“ u okviru koje su održane 4 prezentacije/javne tribine u 4 lokalne zajednice.

“Zahvaljujući naporima Udruženja Otaharin i saradnji sa institucijama vlasti promjene unutar sistema su se već počele dešavati. No bez obzira na sve uspjehe, trgovina ljudima je i dalje tema koja zahtjeva mnogo napora i dodatnog rada i na lokalnim i na državnom nivou”, ističe Snežana Gajić.

Kroz projekt “Izgradnja partnerstva: Unapređenje odgovora na trgovinu ljudima kroz interdisciplinarni pristup, izradu ključnih dokumenata i jačanje kapaciteta profesionalaca”, trenutno Otaharin radi na sprečavanju i suzbijanju trgovine ljudima. Projekt će se implementirati u šest lokalnih zajednica - u Bijeljini, Banjoj Luci, Doboju, Prnjavoru, Trebinju i Istočnom Sarajevu. Aktivnostima u sklopu ovog projekta, Otaharin nastoji da potakne integralni pristup rješavanju problema trgovine ljudima, koristeći interdisciplinarni pristup, izradu ključnih dokumenata te jačanje kapaciteta profesionalaca kako bi se postigao što širi i dugoročniji uticaj na ovo pitanje unutar zajednica.

Uporedo s ostvarivanjem projektnih rezultata, ova organizacija je radila i na internim unapređenjima: „Otaharin je kroz proces Jačanje organizacijskih performansi postigao značajan rezultat i pomak u poređenju sa prethodno ostvarenim rezultatima. Svako unapređenje internih kapaciteta mnogo vrednujemo, jer samo konstantnim unapređenjem možemo postići još bolje rezultate i kvalitet rada“, kaže Snežana.

Svjesni da za dobre projekte razultate je potrebno snažno i stabilno udruženje, UG Otaharin se upustio u procese jačanje organizacijskih performansi, te time postigao značajne rezultate.

“Svako unapređenje internih kapaciteta mnogo vrednujemo jer samo konstantnim unapređenjem možemo postići još bolje rezultate i kvalitet rada. Zahvalni smo i na podršci USAID/INSPIRE kroz kompletan proces, jer je sjajno kada u jednom ovakvom procesu imate ljude od koje možete puno da naučite”, navodi ona.

U narednom period, Otaharin će kroz Dnevni centar za djecu koja žive i ili rade na ulici pružati podršku djeci žrtvama/potencijalnim žrtvama trgovine ljudima, te porodicama u riziku, sa akcentom na žene i djevojčice.

Jačanje kapaciteta profesionalaca također je oblast na kojoj će Otaharin raditi kroz različite obuke za profesionalce, a sa ciljem podizanja svijesti o problematici trgovine ljudima. Motivirani pozitivnim iskustvu kroz procjene organizacijskih performansi, Udruženje će nastaviti raditi na jačanju i osnaživanju svojih internih organizacijskih kapaciteta.

KALENDAR DOGAĐAJA

Juli   2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »