Vlada SAD-a obezbijedila više od milion KM za deset partnerskih organizacija civilnog društva koje se zalažu za ljudska prava u BiH

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) danas je najavila da će putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) s 1,3 miliona KM (oko 714.000 USD) podržati deset organizacija civilnog društva koje se zalažu za prava, osnaživanje i dostojanstven život nedovoljno zastupljenih društvenih grupa u Bosni i Hercegovini.

Glasovi mnogih građana – poput mladih, žena, Roma, osoba s invaliditetom, žrtava trgovine ljudima i pripadnika LGBTQI+ (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex) zajednice u Bosni i Hercegovini još uvijek se ne čuju dovoljno. Često su isključeni iz svakodnevnog društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života.

Novom finansijskom podrškom koju pruža USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) nastavljaju se kontinuirani napori Vlade Sjedinjenih Američkih Država u jačanju organizacija civilnog društva kako bi zagovarale za ljudska prava i  institucija vlasti s ciljem sistemskog unapređenja zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Dodijeljenim sredstvima će u narednih četrnaest mjeseci biti podržano pet organizacija koje se bore protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini: KALI SARA – Romski informativni centar, Udruženje Faros, Organizacija SOS Kinderdorf International, Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja “Otaharin” i Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost“, kao i pet organizacija koje zagovaraju poboljšanje položaja pripadnika LGBTQI+ zajednice u Bosni i Hercegovini: Sarajevski otvoreni centar, Udruženje Realstage, Udruženje Menssana, Udruženje za psiho-socijalnu podršku i bolju budućnost "Progres” i  Omladinski kulturni centar Abrašević.

b 221123035

“Podržane organizacije i njihovi projekti još jedan su primjer pomoći Vlade SAD-a usmjerene na bolju zaštitu ljudskih prava za sve građane Bosne i Hercegovine, a posebno za neke od najugroženijih grupa – žrtve i potencijalne žrtve trgovine ljudima i pripadnike LGBTQI+ populacije. Uključujući i upravo dodijeljena sredstva, USAID/INSPIRE je podržao 32 organizacije civilnog društva koje se bore za ljudska prava u Bosni i Hercegovini putem tehničke pomoći, jačanja organizacijskih kapaciteta i grantova u ukupnom iznosu od 7,8 miliona KM (4,5 miliona USD) od 2020. godine kada je program počeo. Nastavljamo podržavati građane Bosne i Hercegovine u njihovom nastojanju da zaštite ljudska prava i promoviraju toleranciju i pomirenje. Ljudska prava jesu i moraju ostati zvijezda vodilja za sve nas“, izjavila je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

“Najznačajnije aktivnosti koje i najviše utječu na sprečavanje trgovine ljudima su preventivne. A, najefikasnija prevencija podrazumijeva direktan rad s najranjivijom populacijom, ali i sistemska rješenja. U okviru Programa jačanja porodica nastavit ćemo intenzivirati direktni rad s porodicama u socijalnoj potrebi te raditi na podizanju svjesnosti o ovom problemu u lokalnim zajednicama na području Tuzanskog kantona, u Gračanici, Doboj-Istoku, Lukavcu i Srebreniku. Smatramo veoma važnim aktivnosti mobiliziranja ključnih institucionalnih aktera na svim nivoima, od lokalnih pružatelja usluga do Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, s ciljem jačanja sistemske podrške grupama izloženim riziku. Podrška USAID/INSPIRE programa omogućava nam nastavak rada na ostvarenju ove misije”, rekao je Denis Šiljak, predstavnik organizacije SOS Kinderdorf International.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo da je Sarajevski ratni teatar SARTR projektni partner Udruženju Realstage u okviru USAID/INSPIRE. Prepoznavanjem teatarskog prostora kao pokretača promjena u društvu i povezivanjem umjetnica i umjetnika s cijelom zajednicom kroz radionice i realizaciju tri pozorišna projekta, ohrabreni smo da utječemo na medijski prostor i budemo inicijatori inkluzije marginaliziranih skupina, a našoj publici ponudimo novi pristup pozorišnim predstavama kroz adaptacije svjetskih klasika i najvećih bosanskohercegovačkih književnika. Kao javna institucija, ali i partner projekta, uvjereni smo da svojim djelovanjem možemo utjecati na proces jačanja javnih institucija i ohrabrivanje u izboru tema, promociji umjetničkih djela i podizanju svijesti o LGBTQI+ temama, prvenstveno kroz učenje koje se temelji na istraživanju, a potom i kreativni proces u realizaciji teatarskih projekata.”, riječi su Maje Salkić Burazerović, direktorice Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Vlada SAD-a pokrenula je 2020. godine Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) kao odgovor na sociopolitičke i ekonomske izazove s kojima se suočavaju marginalizirane grupe u Bosni i Hercegovini. Glavni ciljevi programa su osnažiti građane i institucije vlasti, unaprijediti sistem zaštite ljudskih prava i osigurati bolje prilike za marginalizirane grupe na prostoru cijele zemlje. Za više informacija o podržanim projektima, ali i dosadašnjim postignućima posjetite web-stranicu usaidinspire.ba.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »