ONAuBiH - kako medijskim izvještavanjem do suživota i tolerancije?

Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH) nevladina je organizacija, koja mladima pruža priliku da se što bolje upoznaju sa medijima, te da nauče više kako bi učestvovali u kreiranju i popunjavanju medijskog prostora. Kroz različite projekte, okuplja sve mlade koji teže ka boljem i kvalitetnijem novinarstvu.

Vodeći se misijom kreiranja slobodnog društva u kojem se kritički promišlja i djeluje, ONAuBiH mlade iz cijele BiH uči da plasiraju i kritički konzumiraju medijski sadržaj, osnažujući i njihovu medijsku pismenost.

ONAuBiH je kroz USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE dobila priliku implementirati projekt „Sve boje duge: pristup LGBTIQ+ temama unutar medijskog diskursa“ s ciljem doprinosa smanjenju homofobije, bifobije i transfobije među mladima u BiH kroz raznovrstan medijski sadržaj na temu LGBTiQ+ ljudskog iskustva i aktivnosti koje promoviraju suživot i toleranciju.

Izvršni predsjednik ONAuBiH Ammar Grabić, kao najveći uspjeh projekta, navodi postojanost i održavanje rubrike „Iza duge“ koja već sada broji preko 50 ličnih priča pripadnika LGBTiQ+ i njihovih saveznika (porodice, prijatelja…).  Rubrika je postala sigurno mjesto za iznijeti probleme i mladi je doživljavaju kao siguran prostor: „Magazin Karike.ba je prepoznat kao sigurno mjesto za marginalizirane mlade, govori o različitim temama poput politika prema mladima, svakodnevnici i navikama mladih, mentalnom zdravlju i slično. Zajednica vidi saveznika u magazinu. Ova rubrika nije samo namijenjena pripadnicima LGBTIQ+, to je zajednica za sve marginalizirane mlade. ONAuBiH nije organizacija koja se fokusira isključivo na LGBTIQ+ populaciju, naš magazin Karike.ba piše o temama o kojima se u školama i na fakultetima ne priča.“

Aktivnosti ONAuBiH provedene u sklopu projekta koji podržava USAID kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire uvrštene su u mjesec povorke ponosa. Prezentacijom Priručnika za novinare/ke o izvještavanju LGBTIQ+ temama u Bosni i Hercegovini, najavljen je mjesec ponosa.

Fokus projekta „Sve boje duge: pristup LGBTIQ+ temama unutar medijskog diskursa“ jeste u što većoj mjeri ograničiti govor mržnje u online prostoru. Iako postoje određeni vidovi sankcije, tačnije kodeks za online medije koje ima Vijeće za štampu, ono nema mandat koji bi nekoga kaznio: „Pojedini mediji, pretežno online portali, nemaju Impressum, online svijet je dao prostora mnogima da pišu i izjašnjavaju se na način na koji žele, čak potencirajući i mnogo toga što nije društveno prihvatljivo.“

Kada je riječ o institucijama vlasti, Ammar navodi da su u proteklom periodu predstavnici ONAuBiH održali konsultativne sastanke koji će poslužiti za unapređenje njihove inicijative: „Mi smo održali sastanke sa predstavnicima Regulatorne agencije za komunikacije, Ombudsmena za ljudska prava, predstavnicima Parlamenta BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Trenutno zaista imamo podršku tih institucija, što su nam nagovijestili i na sastancima. Sada su u toku neke druge procedure, formiranje radnih grupa, te provedba zagovaračke inicijative koja će, siguran sam potrajati, ali rezultat koji želimo jesu izmjene i dopune Zakona o komunikaciji u BiH."

U realizaciji projekta „Sve boje duge: pristup LGBTIQ+ temama unutar medijskog diskursa“, ONAuBiH imala je i formalnog partnera, Udruženje „Okvir“. Ammar navodi i da su kroz USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE imali podršku od drugih organizacija koje se bave LGBTIQ+ temama, a to su: Sarajevski otvoreni centar (SOC), Tuzlanski otvoreni centar (TOC), Helsinški odbor za ljudska prava, te pored toga i podršku predstavnika odbora Bh povorke ponosa. Smatraju da je podrška vrlo važna, jer zajedničkim snagama moguće je ostvariti brže i značajnije rezultate. 

ONAuBiH je uporedo s ostvarivanjem projektnih rezultata radila i na internim unapređenjima i ostvarila izvanredne rezultate. Ammar ovaj proces navodi kao vrlo važan, jer je stekao nova znanja i na individualnom ali i na organizacijskom nivou: „Definitivno da nam je proces jačanja kapaciteta i performansi bio od velikog značaja. Mi smo kao organizacija imali mnogo toga, ali nismo to što imamo znali posložiti i nazvati pravim imenom. Ja sam zakonski zastupnik organizacije i ovaj proces me posebno osvijestio koliko je važno imati dokumente koji će štititi i mene i uposlenike. Sada imamo načine i procedure kako da skrenemo pažnju jedni drugima i pozovemo se na odgovornost.“

Iako danas imaju brojne pravilnike, dokumente i uspjehe, Ammar navodi da je posebno ponosan jer su ostali ono što su od samog početka – omladinska organizacija, organizacija koja je tu za mlade i koja radi s mladima.

Smatrajući da organizacije sa boljim internim kapacitetima i performansama mogu ostvariti bolje rezultate, Ammar navodi i da je ONAuBiH prepoznata od strane donatorske zajednice, te da su njihovi popratni dokumenti dobili i pohvale, da imaju sada pregledniju arhivu, te da sve što sada imaju ima neki tok i sve je mnogo lakše sada prilagoditi formi donatora.

Kada je riječ o daljim planovima, ONAuBiH nastavlja sa produciranjem medijskog sadržaja o temama koje su mladima bitne kroz komunikacijske kanale prilagođene mladima danas. Njihov svakodnevni cilj jeste jačati mlade i educirati ih u polju medijske pismenosti, baviti se istraživanjima koliko su teme omladinske politike prisutne u medijima, kako izvještavaju lokalni mediji u BiH i koliko su mladi zastupljeni u medijima. Organizacija će nastaviti pružati podršku marginaliziranim grupama mladih, a nadaju se i trećem ciklusu projekta, koji bi simbolično nosio naziv „Iznad duge“.

Omladinskoj novinskoj asocijaciji želimo mnogo uspjeha, pozitivnih priča i realiziranih projekata u periodu koji slijedi, s ciljem edukacije i osnaživanja mladih u BiH.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »