Održan trening o temi Monitoring i evaluacija

ME7

Trodnevni trening o temi Monitoring i evaluacija odžan je u Sarajevu u periodu od 23-25. juna 2015. g. Treningu su prisustvovali općinski službenici/e koji se bave pitanjima mladih, Roma, žena, osoba s posebnim potrebama i drugim marginalizirinim grupama, kao i predstavnici/e vijeća mladih/omladinskih savjeta.

 

 

 

Ovu oblast izabrali su upravo učesnici/e, jer smatraju da je jako bitna za njihov svakodnevni rad. Svi su se složili da je ova, jako bitna oblast, zapravo zapostavljena. „Sudeći po ovome što smo prethodna tri dana naučili, moja iskustva u ovoj oblasti bila su jako skromna“ - istakla je Sunčica Zuban iz Općine Novo Sarajevo. Dodala je da je na treningu mnogo naučila: „Naučili smo nove modele monitoringa i evaluacije, nove načine kako da pratimo projekte koje realiziramo i naučeni smo da na adekvatan način vidimo uspješnost naših projekata“. Slično mišljenje ima i Svetozar Vučkovac iz Omladinskog savjeta Prijedor koji navodi da će u budućim projektima više pažnje posvetiti monitoringu i evaluaciji što će ih sigurno učiniti uspješnijim.

 

ME 3

 

Voditelj treninga Jasmin Bešić ističe da su učesnici/e bili jako motivirani usvajati znanja, da su povezivali svoj svakodnevni rad na poslu sa ovim što su naučili. „Na ovom treningu smo ih pokušali motivirati da drugačije prezentuju rezultate svog rada u javnosti. Građani i građanke traže, ne da čuju šta su to aktivnosti lokalne uprave, nego koje su direktne koristi za njih same. Tako smo naučili da nećemo dati izjavu 'Sagradili smo tri kilometra autoputa' jer građani ne vide svoju direktnu korist iz te izjave. Umjesto toga, reći ćemo 'Od tačke A do tačke B građani sada mogu lakše doći jer je put kraći i bolj'i. Tu građani vide svoju direktnu korist i vide uloženi novac“ – dodao je Jasmin Bešić.

 

ME

 

U okviru treninga govorilo se i o ravnopravnosti spolova. Time se učesnicima/ama pokušala približiti tema ravnopravnosti, ukazati im na zakonske okvire i na to kako primijeniti rodnu ravnopravnost prilikom dodjele grantova i prilikom postavljanja indikatora u evaluacijama koje prave. Ova sesija bila je jako uspješna. Jasmina Keserović iz Vijeća mladih Velika Kladuša kaže da je na treningu mnogo naučila i da će svoje znanje prenijeti kolegama i kolegicama u svojoj organizaciji i u svojoj lokalnoj zajednici.

 

ME 2

 

Svi učesnici/e složili su se u jednom. Nadaju se da će, uz pomoć znanja i vještina koje su stekli na ovom treningu biti bolji i konkurentniji. 

 

 

 

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »