Tuzlanski otvoreni centar sigurnim koracima do kvalitetnijeg života LGBTIQ osoba

„Lokalni medijski servis je kontaktirao Tuzlanski otvoreni centar s ciljem edukacije o medijskom izvještavanju o LGBTIQ temama”, ističe Dina Bajrektarević, izvršna direktorica Tuzlanskog otvorenog centra (TOC u nastavku teksta) kao jedan od postignutih rezultata/pozitivnih promjena, te navodi da su mediji u Tuzlanskom kantonu, iako imaju razumijevanja i izvještavaju nediskriminatorno, željeli da svoje izvještavanje unaprijede i dorade.

Tuzlanski otvoreni centar je nevladina organizacija koja djeluje na osnaživanju LGBTIQ zajednice, te jedna od prvih omladinskih organizacija koja je ušla u sastav Vijeća mladih Grada Tuzla. Na bazi te saradnje i zajedničkih aktivnosti učestvovali su i u izradi nacrta Strategije prema mladima Grada Tuzla. TOC je organizacija koja ima odličnu saradnju s javnim institucijama, a s ciljem jačanja zajedništva i solidarnosti u Tuzli, sarađuje i s lokalnim organizacijama s kojima dijele iste vrijednosti i principe.

U proteklom periodu, TOC je, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE), radio na osnaživanju kapaciteta javnih institucija Tuzlanskog kantona za pružanje usluga LGBTIQ osobama, te širenju programa aktivnosti osnaživanja LGBTIQ osoba u ovom kantonu. Nakon brojnih, vrlo uspješno realiziranih aktivnosti, projekt je donio i pozitivne rezultate, koji će imati velikog značaja za dalje ispunjenje potreba i poboljšanje položaja LGBTIQ osoba na prostoru ovog kantona.

Dina Bajrektarević, izvršna direktorica Tuzlanskog otvorenog centra istakla je da je vrlo ponosna na svaki projekt i rezultate koji donesu uvijek drugačije, pozitivne priče. Ovaj projekt prvenstveno je rezultirao unapređenjem sistema podrške koji postoji od 2019. godine pa do danas, kada je riječ o Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Gradu Tuzla. Kao najznačajniji i najvidljiviji rezultat, Dina navodi odličnu saradnju s javnim institucijama i postojanje protokola o postupanju u slučaju nasilja ili diskriminacije LGBTIQ osoba.

Posebno je ponosna jer je TOC uradio i veliko istraživanje o potrebama i problemima LGBTIQ osoba na prostoru Tuzlanskog kantona, zahvaljujući kojem će organizacija svoj rad fokusirati na zadovoljavanje gorućih potreba i problema kada je riječ o LGBTIQ zajednici. Smatra da je kroz ovaj projekt TOC dobio još veću vidljivost, profesionalnost i kredibilitet.

U toku provođenja samog projekta TOC je održavao sastanke sa predstavnicima javnih instituacija u svrhu informiranja i educiranja. Predstavnici javnih institucija svoje su usluge ponudili bez imalo diskriminacije, a jedan od značajnijih rezultata jeste i to što već sada postoje dvije kontakt osobe koje su imenom i prezimenom u Ministartsvu unutrašnjih poslova stale uz TOC i rade sa LGBTIQ osobama.

“Jedan od indirektnih rezultata koje primjećujemo jeste to da su institucije bolje upoznate, osim sa našim radom, sa potrebama i položajem LGBTQI osoba. Institucije kontaktiraju TOC, te zajednički iniciramo aktivnosti. Jedan od pozitivnih primjera jeste i lokalni medijski servis koji nas je kontaktirao za edukaciju o medijskom izvještavanju o LGBTIQ temama, iako zaista mediji u Tuzlanskom kantonu imaju razumijevanja i izvještavaju nediskriminatorno, željeli su to još unaprijediti i doraditi”, rekla je Dina.

Kada je riječ o sistemskim promjenama, poznato je da one u našem društvu teku sporo. Međutim, Dina navodi da je vrlo sretna jer primjećuje mnogo bolju aktivnost samih aktera u zajednici, te smatra da je organizacija postepeno svojim aktivnostima „pridobila” sistem i učinila ga saveznikom i prijateljem LGBTIQ zajednice: “Reakcije Tužilaštva su izuzetno pozitivne, sistem koristi dobre prakse bez bilo kakvog pritiska TOC-a, a mi kao borci za ljudska prava svjesni smo na kojim se poljima treba dodatno raditi i šta je to što može bolje, te kako da usluge budu što kvalitetnije i svima dostupne.”

Dobra saradnja sa drugim organizacijama je ono što često daje snagu i motivaciju za napredovanje, ali i otvara različite mogućnosti za nove saradnje i zajedničko djelovanje. TOC ima veliku podršku od strane drugih organizacija civilnog društva na prostoru Tuzlanskog kantona: “Mi smo zaista kao jedna velika porodica, dugo već sarađujemo i podržavamo jedni druge bez obzira o kakvom pitanju je riječ. Naš odnos je prijateljski i to je i najveća vrijednost koju organizacije mogu steći u toku svog djelovanja – zajedništvo, razumijevanje i prijateljski odnosi!”, istakla je ona. 

FB IMG 1688810270866

TOC je pristupio i procesu jačanja organizacijskih kapaciteta (POK) i performansi (POP) te vrlo uspješno završio taj proces, uz veliki napredak i visoke ocjene. Za postojanje i budući rad TOC-a jačanje organizacijskih kapaciteta i performansi veoma je važno. Smatraju da su im alati POK i POP stigli u pravo vrijeme, baš kada je organizacija, kako Dina navodi, u tranzicijskom periodu kada ljudi dolaze i odlaze, što je zapravo i normalno dešavanje u jednoj organizaciji.

“Mi smo zaista sa velikim zadovoljstvom radili i POK i POP želeći ostvariti što bolje rezultate i što uspješnije okončati taj proces. Svi zajedno, kao organizacija smo izdvojili mnogo vremena i uložili mnogo truda kako bismo poboljšali interne dokumente i uskladili ih sa zakonom, što svakako doprinosi radu naše organizacije i postigli zavidne rezultate. Naša organizacija je od početka spremna da radi, ali joj je bila potrebna podrška u razvoju i smatram da je to potrebno brojim organizacijama civilnog društva danas. Procjene koje smo mi imali priliku uraditi nisu iziskivale troškove zahvaljujući programu kroz koji smo podržani, ali da je bilo suprotno vjerovatno da tu priliku ne bismo imali”, navela je Dina.

Posebno je istakla prijateljsku podršku koju je u svakom momentu pružao tim Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE: “Tim USAID/INSPIRE je uvijek bio tu i savjetodavno i profesionalno i prijateljski, pa naša organizacija ni u jednom momentu nije imala strah pitati bilo što, pisati mailove, slati pravilnike i tražiti savjete”. Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE organizaciji je ponudio mogućnost za unapređenje, a to je bila ujedno i uzajamna želja organizacije i USAID/INSPIRE tima – stvoriti bolje uslove i bolje prilike za djelovanje organizacije koja se bori za poštivanje ljudskih prava.

Dina navodi kako Tuzlanski otvoreni centar planira nastaviti kao i do sada – aktivno, vrijedno i hrabro!

Buduće djelovanje organizacije usmjeriće se prvenstveno na direktni rad sa LGBTIQ zajednicama na različitim pitanjima: šta je to što već postoji, šta je potrebno unaprijediti, ali i posvetiti se novim projektima i provoditi bilateralne aktivnosti, te educirati o ljudskim pravima i uslugama koje TOC pruža. Također, fokusiraće se na rješavanje problema Zakona o javnom okupljanju Tuzlanskog kantona, koji nije u skladu sa međunarodnim standardima, a što stvara probleme kada je riječ o pristupu javnom prostoru. TOC naglašava važnost ove aktivnosti, koja bi bila veliki pomak ne samo za LGBTIQ zajednicu, nego za sve građane koji koračaju naprijed u borbi i zadovoljavanju univerzalnih ljudskih prava.

KALENDAR DOGAĐAJA

April   2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »