Podrška u pokretanju biznisa marginaliziranim grupama u Gradu Trebinje

IMG 5385ff8d00a260c3805cbc2d69a34408 V

Danas je održana ceremonija potpisivanja ugovora između Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire i Grada Trebinje o formiranju zajedničkog Fonda podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa.

Ukupan iznos Fonda u ovoj lokalnoj zajednici iznosi 100.000 KM, sa jednakim udjelom sredstava Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire i Grada Trebinje.

"Cilj je socijalizirati ljude koji su na margini društva, pokazati im da vrijede i da mogu pokretanjem biznisa ne samo doprinijeti sebi, nego i društvu u cjelosti. USAID je u okviru Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE podržao deset lokalnih zajednica, od kojih je jedna upravo Grad Trebinje. Ukupan iznos koji će biti izdvojen za biznise u ovih deset lokalnih zajednica je 680.000 KM. Pored toga što ćemo zajednički finansirati biznise, mi ćemo ih godinu dana pratiti, podržavati i pružati im stručnu podršku, kako bi oni i nakon isteka ugovora opstali", rekao je dikretor Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE, Jasmin Bešić.

"U prethodnom periodu smo iz sredstava Grada Trebinja objavljivali ovakve pozive i nailazili smo na veliku zainteresovanost. Smatramo da nam je ovaj projekat veoma značajan, jer smo prethodno 100% izdvajali od svog budžeta a sada imamo priliku sa 50% učešća da nastavimo sa ovako značajnim projektima. Ono što me posebno raduje jeste da su sredstva namijenjena marginaliziranim grupama. Ovaj projekat daje mogućnostima onima koji žele da rade, te smatram upravo da Trebinje kao odgovorna lokalna zajednica ima veliki broj zainteresovanih osoba i da ćemo naići na razumjevanje, te nakon određenog perioda opravdati očekivanja. U javnom pozivu će za sve marginalizirane grupe biti prostora, sve će biti blagovrevmeno objavljeno, mi smo tek potpisali ugovor i sada krećemo u proceduru", izjavio je gradonačeknik Grada Trebinja, Mirko Ćurić.

USAID Bosnia and Herzegovina, kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE osnažuje građane i vlasti u Bosni i Hercegovini kako bi unaprijedili zaštitu ljudskih prava, te omogućili bolje uslove i prilike za zapošljavanje marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini.

KALENDAR DOGAĐAJA

April   2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »