Prilike za pokretanje biznisa omogućene i marginaliziranim skupinama u Cazinu

Cazin

USAID kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE nastavio je nakon prvog ciklusa podrške marginaliziranim grupama žena svoju misiju ekonomskog osnaživanja marginaliziranih grupa i pojedinaca u Bosni i Hercegovini.

Danas je održana ceremonija potpisivanja ugovora između Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) i Grada Cazin o formiranju zajedničkog Fonda podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa. 

U saradnji i partnerstvu s Gradom Cazin u ovoj lokalnoj zajednici kreirat će se Fond u ukupnom iznosu od 100.000,00 KM, od kojih po 50.000,00 KM izdvajaju USAID/INSPIRE i Grad Cazin.

"Ovo je jako dobar program i mi smo zaista sretni što smo dio ove priče. Drago nam je što je Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE prepoznao nas kao partnere. Mi već imamo iskustva kada su u pitanju programi podrške samozapošljavanju i pokretanju biznisa i mogu reći da smo u tome bili i prilično uspješni, jer je preko stotinu novih biznisa registrirano na području Cazina i preko 90% njih još uvijek funkcionira. Kroz ta iskustva gledamo i na ovaj program, nadamo se da će biti dosta dobrih  i kvalitetnih prijava jer je ovo jako dobra prilika, a mi smo sretni kada barem jedan biznis uspije jer je to doprinos ovoj zajednici, a naravno da očekujemo više. Nadam se da ćemo ovom saradnjom stvoriti i put za neke nove projekte", rekao je gradonačelnik Grada Cazina, Nermin Ogrešević. 

USAID, kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) nastaviće podržavati ekonomsko osnaživanje marginaliziranih grupa te će zahvaljujući saradnji i partnerstvu s deset odabranih jedinica lokalne samouprave u BiH biti kreirani Preduzetnički fondovi i podržano osnivanje biznisa koji će pripadnicima marginaliziranih grupa osigurati egzistenciju i povećati samostalnost.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »