Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE i Općina Kakanj potpisali ugovore o dodjeli sredstava za pokretanje i razvoj biznisa žena iz marginaliziranih grupa

Kakanj 1

USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava (INSPIRE) i Općina Kakanj su kroz Preduzetnički fond za žene, osigurali 64.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

Ugovori o dodjeli sredstava potpisani su danas, 21.12. 2022. godine, sa 8 odabranih korisnica, kojima će osim finansijske podrške biti osigurana stručna i mentorska podrška.

Kakanj 2
"Hvala USAID/INSPIRE programu što će moja želja i cilj biti ispunjeni, o ovakvoj prilici sam maštala. Širenjem proizvodnje poboljšat će se i prodaja, što će znatno povećati moj budžet", rekla je Adisa Skeledžija, koja će se u budućnosti nastaviti baviti poljoprivredom i plasteničkom proizvodnjom. 

Kakanj 3

Amra Mašić, također jedna od podržanih žena koja će se nastaviti baviti proizvodnjom mesa i mlijeka bez aditiva, istakla je: "Ovakav vid podrške je vjetar u leđa i motivacija za sve ono što planiram realizirati u budućnosti. Sve što je do sada postignuto je moj rad i trud, a sada ću to moći, uz pomoć USAID INSPIRE programa i Općine Kakanj, podići na jedan viši nivo. Podrška koju sam dobila omogućiće da moj biznis traje bez problema i naravno, što duže".

Kakanj 4
"Ova finansijska podrška biće od velikog značaja i za moje, a sigurna sam i za domaćinstva svih nas koji smo podržani", dodala je Mirnesa Fejzić, koja se bavi preradom mlijeka i stočarstvom.

Kreiranjem Fonda nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

U narednom periodu biće potpisani ugovori sa korisnicima i u preostalih 9 jedinica lokalne samouprave.

KALENDAR DOGAĐAJA

Juli   2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »