Događaj U susret Danu ljudskih prava: Program USAID/INSPIRE za jednaka ljudska prava u BiH

 USAID 0077

Da univerzalna ljudska prava zaista počinju u malim mjestima poput kuće i da su obaveza svakog pojedinca, kako je to izjavila Eleanor Roosevelt davne 1958. godine, poručeno je i sa događaja U susret Danu ljudskih prava: #INSPIRIRAJprava koji je održan 9. decembra 2022. godine u Sarajevu.

Događaj je organizirao Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava svake godine 10. decembra, na dan kada je 1948. godine potpisana Univerzalna deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima, dokument kojim je prvi put u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika.

“USAID je pokrenuo naš INSPIRE program za poboljšanje zaštite ljudskih prava, usluga i mogućnosti zapošljavanja za najugroženije građane BiH. Radili smo na poboljšanju antidiskriminacijskog okvira u BiH i njegovoj implementaciji i izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva da preuzmu aktivniju ulogu u širokom spektru antidiskriminacijskih procesa u Bosni i Hercegovini. To se postiže osnaživanjem građana i vladinih institucija da poboljšaju zaštitu ljudskih prava i pruže usluge i izglede za zapošljavanje najugroženijih građana BiH”, navela je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini u svome uvodnom obraćanju.

USAID 0181

Ovaj događaj bio je povod susretu više od stotinu predstavnika stranih i domaćih vlasti, nevladinog i privatnog sektora, međunarodnih organizacija aktivnih u polju zaštite ljudskih prava, te predstavnika medija i akademske zajednice, koji su tokom dva tematska panela razgovarali o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, koliko je bh. društvo odgovorno i inkluzivno, te ko su osobe koje prave razliku.

„Obilježavanje Dana ljudskih odlična je prilika da se ukaže na važnost kontinuiranog poštivanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Svi u ovoj zemlji treba da imaju jednake šanse da učestvuju u svim aspektima života“, poručila je direktorica Misije USAID-a u BiH.

Ljudska prava ključan su preduslov izgradnji mirnih, stabilnih i razvijenih društava, te je neophodan doprinos svih sektora koji imaju odgovornost i obavezu zaštite ljudskih prava, jedan je od zaključaka World Cafe stolova tokom kojih su učesnici imali priliku podijeliti svoja očekivanja, mišljenja i izazove s kojima su se susretali u svom radu, ali i iskustva kad je riječ o ulozi državnih institucija i međunarodnih organizacija u sistemu zaštite ljudskih prava.

USAID 0492

USAID će kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) nastaviti pružati podršku građanima Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da zaštite ljudska prava i promoviraju toleranciju i pomirenje. Ljudska prava su, i moraju ostati zvijezda vodilja za sve nas, poručeno je sa jučerašnjeg događaja.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »