Predstavnici deset jedinica lokalne samouprave prisustvovali radionici usmjerenoj na jačanje organizacijskih kapaciteta i pružanje podrške pokrenutim biznisima marginaliziranih žena

Radionica 33

Danas je završena dvodnevna radionica za predstavnike 10 jedinica lokalnih samouprava koje učestvuju u Preduzetničkom fondu za žene. Ova radionica usmjerila se na jačanje i unaprjeđenje organizacijskih kapaciteta jedinica lokalnih samouprava, te osnaživanje predstavnika jedinica lokalne samouprave za pružanje tehničke i savjetodavne podrške, kao i jednogodišnjeg mentoringa pokrenutim biznisima marginaliziranih grupa žena.

Na radionici su prvi dan predstavljeni rezultati završne evaluacije i pozitivne priče iz programa USAID/PPMG (Program podrške marginaliziranim grupama). Razgovaralo se o izazovima i percepciji korisnica programa, te o pozitivnim stranama posjedovanja vlastitog biznisa. Iz toga se moglo zaključiti kako je ovaj program korisnicama dao mogućnost da se osamostale i bave onim čime su se željele baviti, a nisu imale priliku za to.
Radinica 3

 “Ovu radionicu vidim kao savršenu priliku da slušam i učim, te da budem što bolja podrška u pokretanju biznisa u sklopu ovog programa”, rekla je Milica Bogojević, iz Preduzetničkog fonda Grada Banja Luka.

“Općina Banovići ima veliki broj nezaposlenih žena. To nas je motivisalo da učestvujemo u ovom programu i pokušamo to promijeniti, te dati priliku ženama da izraze svoje ideje na osnovu kojih će pokrenuti i izgraditi biznise. Također, ovaj program će znatno ojačati naše kapacitete”, istakao je Selmet Husanović iz Općine Banovići.

Prisutnima se obratio i direktor programa, gosp. Jasmin Bešić koji je istakao cilj, značaj i pozitivne rezultate prethodnog programa (USAID/PPMG), te kako očekuje dobru saradnju i uspješne priče novih korisnica.
Radionica 2

O značaju i koristi modela podrške razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena i iskustvu stečenom kroz Program USAID/PPMG, sa prisutnima su diskutovali predstavnica Opštine Modriča, gđa Ivana Mijanić i predstavnik Općine Jajce, gosp. Sedin Hadžić.

Drugi dan radionice bio je usmjeren na prezentaciju i diskusiju o praćenju razvoja biznisa, izazovima i načinu izvještavanja korisnica, te načinu brendiranja, obilježavanja i kreiranja plana za promoviranje uspjeha korisnica. Zadovoljni učesnici smatraju da su imali veliku korist od ove dvodnevne radionice, usvojili mnogo novih informacija, ali i stekli poznanstva koja bi željeli održati u budućnosti. 

USAID kroz Program podrške pruža podršku jedinicima lokalne samouprave u BiH u izradi održivog mehanizma za stvaranje prilika za zapošljavanje ranjivih žena i pripadnika drugih marginaliziranih grupa.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »