Na Završnoj konferenciji Sarajevskog otvorenog centra o problemima i položaju transrodnih osoba u BiH

Konferencija 2

Američka agencija za međunarodni razvoj USAID snažno se zalaže za poštivanje i zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Dosad je USAID u Bosni i Hercegovini podržao različite programe koji su snažno zagovarali zaštitu marginaliziranih grupa, čija su ljudska prava često ugrožena, a koji nisu u mogućnosti samostalno se izboriti za svoja prava.

USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava INSPIRE od oktobra 2021. godine podržava projekt pod nazivom Unaprjeđenje prava i položaja transrodnih osoba u BiH, koji provodi Sarajevski otvoreni centar (SOC). Ovaj projekt usmjeren je na neophodnost pronalaska odgovarajućeg pravnog uređenja promjene spola u Bosni i Hercegovini, kao i pokrivanje troškova prilagođavanja spola kroz sistem zdravstvenog osiguranja u BiH.

Danas je Sarajevski otvoreni centar u okviru projekta organizirao završnu konferenciju pod nazivom „Ljudska prava transrodnih osoba između prava i medicine u BiH: stanje i mogućnosti“.

Konferencija 1

Na konferenciji se govorilo o pravima trans osoba u BiH u domenu zdravstvene zaštite i uvođenju obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i o izazovima iz prakse prilikom rješavanja zahtjeva za promjenu oznake spola u ličnim dokumentima. Konferenciju su uvodnim obraćanjima otvorili direktorica Sarajevskog otvorenog centra, gđa Emina Bošnjak i direktor Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE, gosp. Jasmin Bešić.

Emina Bošnjak, direktorica SOC-a, izjavila je kako je zahvalna na finansijskoj podršci kroz USAID/INSPIRE ali i na mogućnosti jačanja njihovih organizacijskih kapaciteta kroz različite alate i treninge koje USAID/INSPIRE nudi i organizira. 

„Želim pohvaliti kontinuitet 15-godišnjeg rada SOC-a i uspjehe na poboljšanju položaja LGBTQI osoba u Bosni i Hercegovini. SOC je jedna od rijetkih nevladinih organizacija u BiH koja se bavi isključivo ovom marginaliziranom populacijom, a koja je pomogla da se osnuje i nekoliko njih sa sličnom misijom u drugim krajevima BiH. SOC je ovim projektom doprinio rješavanju konkretnih problema transrodnih osoba u BiH, te napravio značajan iskorak ka prepoznavanju rodnog identiteta kao i pokrivanju troškova prilagođavanja spola. Pored svih projektnih rezultata želim naročito pohvaliti SOC što je u planiranje projektnih aktivnosti uključio transrodne osobe i njihove roditelje“, istakao je Jasmin Bešić, direktor programa USAID/INSPIRE.

„Ljubav ne treba prostor nego tim, a moje dijete i ja smo na sreću našli tim u Sarajevskom otvorenom centru“, izjavila je Dinka Huremović, majka transrodnog muškarca.

USAID će kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava u BiH USAID/INSPIRE i naredne tri godine intenzivno raditi na rješavanju problematike kršenja ljudskih prava LGBTQI+ osoba širom Bosne i Hercegovine. Gradnjom kapaciteta nevladinih organizacija koje se bave LGBTQI (lesbian, gay, bisexual, transgender, quees, intersex) pitanjima u saradnji sa vlastima i liderima lokalne zajednice i u narednom periodu biti će pružena podrška u procesu zagovaranja sistemskih rješenja sa kojima su suočene marginalizirane skupine.

KALENDAR DOGAĐAJA

April   2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »