Priliku za razvoj preduzetništva dobile su i marginalizirane grupe žena iz Opštine Modriča

ćć

Danas je u Opštini Modriča održana Ceremonija potpisivanja ugovora između Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) i Opštine Modriča o formiranju zajedničkog Fonda podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa.

Načelnik Opštine Modriča, Jovica Radulović, iskazao je zahvalnost Programu podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE na datoj prilici da učestvuju u poboljšanju položaja marginaliziranih grupa žena.

„Opština Modriča participira u projektu, a cilj je svakako razvoj i podsticanje marginaliziranih grupa žena za razvoj preduzetništva. Modriča je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja već po drugi put učestvuje u projektu osnaživanja marginaliziranih grupa. Prethodni projekat je odlično prošao i smatramo da je to uticalo na ponovni izbor i povjerenje Programa USAID/INSPIRE, i ja se zaista zahvaljujem na tome. Ovo je jedan od dokaza da je Opština Modriča zaista posvećena poboljšanju položaja marginaliziranih grupa žena i ovo je nastavak rada naše Opštine u tom smjeru.Ukupan iznos Fonda za preduzetništvo marginaliziranih grupa žena u Općini Modriča iznosi 60.000,00 KM, sa jednakim udjelom sredstava“, istakao je Jovica Radulović, Načelnik Opštine Modriča.

Ukupna vrijednost sredstava koju će Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) zajedno sa 10 izabranih jedinica lokalne samouprave izdvojiti za podršku marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa iznosi 630.000,00 KM.

Direktor Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE), Jasmin Bešić, istakao je izuzetno dobre rezultate Opštine Modriča u prvom realizovanom projektu podrške razvoju preduzetništva marginaliziranih grupa.

„Zajedno sa Opštinom Modriča ćemo u naredne tri godine raditi na dodjeli ne samo finansijskih sredstava start up biznisima marginaliziranih grupa žena, nego i na jačanju komponente preduzetništva u ovoj Opštini. samo na dodjelu finansijskih sredstava na start up biznisima marginaliziranih grupa žena, nego i na generalnom jačanju kompontente preduzetništva. Opština Modriča jedna je od 10 lokalnih zajednica koja je od 39 prijavljenih odabrana i mi im na tome čestitamo, posebno jer je ovo drugi put da učestvuju, s obzirom na izuzetno dobre rezultate koji su postigli u prethodnom krugu. U žene koje su na marginama društvu ubrajamo žene koje su samohrane majke, žene sa invaliditetom ili sa djetetom sa invalididitetom, žene iz ruralnih područja ali i dugoročno nezaposlene žene. Pozivamo one koje se žele odvažiti na kreiranje vlastitog biznisa, da u septembru prate javni poziv, prijave se i ostvare finansiranje vlastitog biznisa, ali i mentorsku podršku u trajanju od najmanje godinu dana“, zaključio je Jasmin Bešić, direktor Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE.

Jedinice lokalne samouprave koje učestvuju u kreiranju ovog Fonda su: Grad Banja Luka, Općina Banovići, Grad Bosanska Krupa, Grad Doboj, Grad Gračanica, Opština Han Pijesak, Općina Kakanj, Opština Kozarska Dubica, Grad Ljubuški, Opština Modriča.

U narednom periodu uslijedit će potpisivanje ugovora i sa preostale 2 jedinice lokalne samouprave, nakon toga i raspisivanje javnih poziva za podršku marginaliziranim grupama žena u pokretanju i razvoju biznisa.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »