Program USAID/INSPIRE podržava Poreznu upravu FBiH u provedbi Zakona o roditelju-njegovatelju FBiH

Direktor Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE Jasmin Bešić i zamjenik direktora Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Slobodan Vukoja potpisali su danas memorandum o razumijevanju. Program će pomoći u provedbi Zakona o roditelju-njegovatelju Federacije BiH. Kako bi Porezna uprava FBiH provela Zakon u praksu, zbog propisane nove vrste isplate, potrebno je prije toga uraditi određene izmjene u internim aktima i softverskim aplikacijama. Program USAID/INSPIRE pomoći će Poreznoj upravi FBiH da što ranije započne korištenje beneficija korisnika radi kojih je Zakon i donesen.

ISAIDINSPIRE I PUFBiH 2

U Bosni i Hercegovini roditelji/staratelji-njegovatelji djece i osoba s invaliditetom često nemaju priliku za zaposlenje, zbog potrebe za dvadeset četverosatnom brigom o djetetu ili osobi sa invaliditetom. Kako bi pomogli ovim porodicama, na inicijativu Udruženja Dajte nam šansu iz Sarajeva, jednog od USAID-ovih korisnika sredstava,  Zakon roditelj-njegovatelj usvojen je u Predstavničkom domu FBiH u julu, a u Domu naroda u septembru 2021. godine. Ovo je prvi ovakav zakon u Federaciji BiH. Zakonom se želi roditeljima ili starateljima osoba sa invaliditetom priznati pravo na status roditelja-njegovatelja, te mu omogućiti mjesečnu naknadu u visini minimalne plaće uz pripadajuće doprinose. Procjenjuje se da pravo po osnovu ovog zakona može ostvariti od 4.000 do 4.500 porodica.

“Zakon je jako važan. U 80 posto slučajeva u BiH muškarac napusti porodicu kada se djetetu utvrdi invaliditet, pa čak i u trudnoći, prije rođenja djeteta. S obzirom na potrebu o 24-osatnoj brizi, majka automatski postaje socijalni slučaj. Ovaj zakon omogućava tim majkama i općenito roditeljima-njegovateljima da primaju naknadu za brigu”, rekao je tokom potpisivanja Memoranduma direktor Programa USAID/INSPIRE Jasmin Bešić.

ISAIDINSPIRE I PUFBiH 1

“Hvala Vam na ovoj podršci. Hvala na svemu što ste dosad uradili i što pomažete Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine”, zaključio je zamjenik direktora Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Slobodan Vukoja.

USAID već duži niz godina podržava uspostavljanje sistema podrške osobama s invaliditetom i njihovim porodicama.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »