Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se svakog 30. jula kako bi se skrenula pažnja javnosti i povećala svijest građana o ovoj važnoj temi. Prema podacima Ujedinjenih nacija svake godine širom svijeta oko 600.000 žena, djece i muškaraca nađe se u lancu trgovine ljudima. U posljednjih 15 godina broj djece se među detektovanim žrtvama trgovine ljudima utrostručio.

Čak 50% detektovanih žrtava izloženo je seksualnom nasilju, 38% prinudnom radu, 6% je prisiljeno na kriminalne aktivnosti, dok ostatak čine žrtve izložene prosjačenju, prinudnim brakovima, trgovini organima i drugim oblicima trgovine ljudima. Migranti, nezaposleni i socijalno ugrožene kategorije stanovništva procentualno predstavljaju najzastupljenije kategorije kada je riječ o žrtvama.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima jeste „Victims Voices Lead the Way“ (Vođeni glasovima žrtava), kojom se u fokus stavljaju sve žrtve i ističe značaj njihovih iskustava.

 Iskustva osoba koje su bile u lancu trgovine ljudima i njihovo postavljanje za ključne figure borbe omogućava definisanje temelja u prevenciji zločina, identifikaciji i spašavanju, ali i modifikaciju procesa rehabilitacije.

Veliki broj žrtava bio je suočen sa post-traumama prilikom procesa naknadnog uključivanja u društvo uslijed opće neupućenosti i nerazumijevanja sredine, te neprilagođenog procesa identifikacije i procesuiranja zločinaca.

U 2020. godini u Bosni i Hercegovini identifikovano je 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, u odnosu na 61 njih prethodne godine. Od ukupnog broja, 35 žrtava su punoljetne, a 35 žrtava su maloljetne osobe. 63 žrtve državljani su Bosne i Hercegovine, dok je sedam njih iz drugih država. Evidentirani su sljedeći oblici eksploatacije: 38 prosjačenja, 17 seksualno iskorištavanih i 15 drugih oblika iskorištavanja.

U proteklom periodu nadležni organi Bosne i Hercegovine pokazali su povećana nastojanja u cilju eliminacije trgovine ljudima u poređenju sa prethodnim izvještajnim periodom.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a je objavilo Izvještaj o suprotstavljanju trgovini ljudima za 2021. godinu, u kojem se ocjenjuju nastojanja zemalja širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ka eliminaciji ovog ropstva modernog doba kojem su izloženi najranjiviji u našem društvu. Uzimajući u obzir eventualni utjecaj pandemije COVID-19 na kapacitet borbe protiv trgovine ljudima, Bosna i Hercegovina je unaprijeđena s nivoa 2 Nadzorne liste na nivo 2. Nivo 2 definira zemlje i teritorije čije vlade nisu u potpunosti uskladile svoja nastojanja sa minimalnim standardima Zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima iz 2000. godine, ali ulažu značajne napore kako bi se uskladile s tim standardima.

Republika Srpska u protekloj godini usvojila je izmjenu zakona, te je povećala minimalnu kaznu za djelo trgovine djecom s pet na 20 godina. Također, dorađena je i proširena definicija trgovine ljudima, a uspostavljeno je 18 regionalnih monitoring timova za koordinaciju aktivnosti na području države koji podatke unose u novi sistem koji koja olakšava standardizaciju. Pored toga, uspostavljanjem akcionog plana na nivou države, definisan je niz koraka kojima će pristupiti Bosna i Hercegovina u narednih godinu dana.

Primarni fokus bit će u energičnom provođenju istraga, krivičnom gonjenju, te osudama počinitelja djela kojima će biti izrečene adekvatne zatvorske kazne, a posebna pažnja bit će posvećena provedbi zakona koji zabranjuje kažnjavanje žrtava za nezakonita djela kao direktnu posljedicu podvrgavanja trgovini ljudima.

U borbi protiv trgovine ljudima neophodna je uključenost svih nivoa vlasti, ali i društva u cjelini.

USAID snažno podržava borbu protiv trgovine ljudima u BiH. Samo kroz program USAID/INSPIRE u ovoj godini izdvojeno je 750.000 KM, a u narednih pet godina USAID/INSPIRE će izdvojiti oko 2 miliona dolara namijenjenih projektima i inicijativama nevladinim organizacijama kako bi se doprinijelo smanjenju trgovine ljudima u BiH.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »