USAID, Ministarstvo sigurnosti BiH i CPRC potpisali ugovor o istraživanju sudskih slučajeva trgovine ljudima

DSC 0027 min
USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE, Ministarstvo sigurnosti BiH i Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) danas su potpisali ugovor o istraživanju sudske prakse procesuiranja trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, vrijedan 80.000 KM.

Izvještaj o trgovini ljudima 2020 stavlja BiH na nivou 2 Nadzorne liste treću godinu zaredom, jer ne ispunjava minimalne međunarodne standarde, ali značajno nastoji poboljšati situaciju, iako ima sve veći broj žrtava. Vlasti u BiH su u toku 2020. g. identificirale 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, u odnosu na 61 prethodne godine. Istrage i krivična gonjenja nisu bila usmjerena na žrtve, a vlasti su izricale presude žrtvama i nisu dodjeljivale godišnja sredstva nevladinim organizacijama za zaštitu žrtava.

USAID će s 80.000 KM podržati CPRC u provođenju istraživanja o 250 ranijih sudskih predmeta iz oblasti trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu s Ministarstvom sigurnosti BiH. Istraživanje će poslužiti za izradu odgovarajućih smjernica za ujednačeno vođenje sudskih procesa u oblasti trgovine ljudima u budućnosti u BiH. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) će izraditi Uputstvo za sudije i tužioce kako bi se unaprijedilo i uskladilo postupanje u slučajevima trgovine ljudima.

Prije svega hvala USAID-u za ukupnu podršku u borbi protiv trgovine ljudima, a posebno za podršku u provođenju ovog istraživanja. Istraživanje stanja, trendova i praksi u borbi protiv trgovine ljudima veoma su važna kako bi se među donosiocima odluka i prilikom definisanja politika u Bosni i Hercegovini po ovom pitanju mogla razvijati svijest i kapaciteti za donošenje ispravnih odluka, ali i da bi se mogle usmjeravati buduće aktivnosti. Izražavam svoju zahvalnost i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na podršci i uključenosti u sve aktivnosti po ovom pitanju”, izjavio je Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i potpisnik ugovora u ime Ministarstva sigurnosti BiH.

Potpisivanje je upriličeno u Staklenoj sali u Zgradi prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine, a u ime USAID/INSPIRE programa ugovor je potpisao Jasmin Bešić koji je tom prilikom izjavio da USAID snažno podržava borbu protiv trgovine ljudima u BiH i da je samo kroz ovaj program u ovoj godini izdvojeno dodatnih 750.000 KM, a da će u narednih pet godina USAID/INSPIRE izdvojiti oko 2 miliona dolara kako bi se doprinijelo smanjenju trgovine ljudima u BiH.

Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) provodit će naučno istraživanje u cilju povećanja obima znanja o fenomenu trgovine ljudima.

Dugujemo veliku zahvalnost USAID-u, Ministarstvu sigurnosti BiH i VSTV-u kao partnerima u implementaciji ovog projekta i jer su prepoznali važnost naučnih istraživanja kako bismo svi zajedno doprinijeli povećanju efikasnosti rada nadležnih institucija, smanjenju trgovine ljudima i izgradnji kvalitetnije zaštite žrtava ovih krivičnih djela, izjavio je prof. Elmedin Muratbegović, direktor CPRC-a.

Istraživanje navedenih sudskih predmeta trebalo bi biti završeno u narednih 9 mjeseci.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »