USAID/PPMG i Opština Osmaci izdvojili 48.000 KM za razvoj preduzetništva marginaliziranih žena

IMG 8949USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa Opštinom Osmaci osigurao je 48.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa. Danas su potpisani ugovori o dodjeli sredstava sa 4 odabrane korisnica u kabinetu načelnika opštine.

„Izražavam veliku zahvalnost USAID-u i Programu podrške marginaliziranim grupama jer su prepoznali našu želju da stvaramo kvalitetniji ambijent za življenje u našoj maloj opštini. Posebno mi je drago upravo jer je USAID odlučio podržati male i ruralne sredine, jer ovakva podrška daje višestruk značaj za lokalno stanovništvo i nadam se da će se naša saradnja nastaviti i u drugim poljima“, izjavio je gosp. Ljubo Petrović, načelnik Opštine Osmaci.

Četiri nova biznisa na početku će osigurati četiri radna mjesta, a preduzetnice su složne da će u budućnosti pokušati zaposliti dodatne zaposlenike. Osmaci će dobiti prvu 3D štampariju, razvijat će se i turistički potencijal osnivanjem Etno sela, kao i razvoj stočarstva uzgojem i tovom junadi. Četvrti biznis je zanatska djelatnost u oblasti vulkanizerskih poslova.

„Prvenstveno želim potaknuti sve mlade i ambiciozne ljude koji imaju ideju i želju da razviju vlastite biznise da učine prvi korak i registruju svoju djelatnost, a potom da budu istrajni i uporni u razvoju svog poslovanja. Ja pokrećem prvu 3D štampariju u našem okruženju, a želja mi je da svoje proizvode plasiram na području cijele BiH, ali i šire“, izjavila Pavlina Spasojević, mlada preduzetnica iz opštine Osmaci i dodala da misli da je njena prednost jer će biti prva koja će pokrenuti ovakvu vrstu djelatnosti u ovom području.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene. Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano skoro 200 biznisa.

IMG 8953

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su kroz održive biznise koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »