Žene iz Srebrenika zadovoljne razvojem svojih biznisa

„Planirala sam samo da edukujem javnost o logopedskim poremećajima i tada sam, na svojoj stranici, napisala da pružam: online terapije, savjetovanje, terapije na kućnu adresu... Nakon toga mi se javila žena iz Irske i sa njenim dječakom sam počela online terapije. Trenutno online terapiju radim u pet država pored Bosne i Hercegovine, a to su: Njemačka, Austrija, Irska, Turska i Italija“, kaže Maida Imširović, vlasnica biznisa „Logomedical“, a koja je dobila podršku od USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) i Grada Srebrenika za pokretanje vlastitog biznisa.

U logopedskoj ordinaciji „LogomedicalMaida Imširović radi kao logoped i audiolog, a usluge koje pruža su: logopedski i audiološki pregledi, logopedska terapija, kontrolni logopedski i audiološki pregledi. Pored toga, pruža i online usluge.

„Po završetku studiranja, kada sam radila pripravnički, nekako sam dobila želju da krenem u privatnu praksu. Bila sam zaposlena u srednjoj školi, a uporedo radila i privatno. Nakon toga, odlučila sam se za samostalnu privatnu djelatnost“, ističe Maida.

Kaže i da joj je ovakva podrška jako značila, te da ranije nije bila upoznata sa procedurom registracije biznisa, koja joj je donijela mnogo prednosti kao što su više novih pacijenata, pregleda, mnogo bolju promociju njenog biznisa i sl.

„Planiram po povratku sa porodiljskog zaposliti još jednog logopeda, i nakon toga bih voljela otvoriti veliki centar gdje će biti pružena terapija koja će uključivati i defektologa, psihologa, logopeda i sve ostale stručne djelatnosti koje su potrebne za jednu kvalitetnu terapiju. Pored toga, obzirom na to da mi trenutno nemamo komore logopeda, planirala sam da se posvetim osnivanju udruženja/komore logopeda, samim tim to bi bila prva osnovana komora u našem kantonu, a vjerovatno i u FBiH“, kaže Maida i dodaje da bi u svakom gradu trebala biti minimalno jedna logopedska ordinacija.

Poruka ženama

„Vjerujte u sebe, imajte ciljeve i ambicije, te pratite grantove svakodnevno. Iskreno, nisam ranije to pratila, niti me je zanimalo, ali od pojavljivanja ovog programa zaista sam se potrudila saznati više o prilikama koje nam se pružaju“.

Alma Rešidović, vlasnica biznisa pod nazivom „Solutio“, bavi se za administrativnim i pravnim savjetovanjem. Bilo da vam treba pomoć u pripremi i prikupljanju dokumentacije za registraciju firme, urbanistička ili građevinska dozvola, na pravom ste mjestu.

Pored toga, „Solutio“ nudi usluge prevoda dokumenata, kreiranja ugovora, žalbi...  

„Upornost i odlučnost su moć, te jedini način da uspijete je da budete istrajni i ne odustajete“, poručuje Alma.

Beauty salon Dženane Duranović će vam zasigurno pružiti kvalitetnu uslugu.

„USAID mi je pomogao jako puno, jer ne bih uspjela otvoriti svoj obrt bez ovakve podrške. Radila sam kao obična radnica u tuđem salonu, za jako malo novca i to mi je dosadilo. Ja sam već jednom otvorila salon, tek nakon završetka škole i akademije. To nije išlo toliko ali vremenom sam kroz vlastite greške ojačala. Nije me obeshrabrilo to što salon nije radio dobro, već me dodatno motivisalo da se sad trudim da to toga opet ne dođe“, kaže Dženana.

U ovom salonu možete, pored frizerskih usluga, dobiti u usluge manikira, pedikira, šminkanja...

„Zadovoljna sam razvojem svog biznisa, u budućnosti se nadam da bih mogla otvoriti još jedan salon. Trenutno imam dvije djevojke koje su na praksi. Znači mi pomoć u vidu njihovog rada, a u budućnosti svakako planiram uposliti dodatne radnice“, zaključuje Dženana.

Da su u Srebreniku žene odvažne i vrijedne, pokazuje i primjer Zijade Šabić koja je vlasnica biznisa „Domaće blago“ u čijoj su ponudi: mliječni proizvodi, suhi sirevi, mlijeko, salate, džemovi...

Zijada ističe kako je za nju prelomna tačka ka osnivanju i registraciji ovog biznisa bila njena želja da ostane vjerna domaćem i da se bori za takve proizvode.

„Bez ove podrške ne bih registrovala biznis jer ne bih imala dovoljno finansija za tu priču. U budućnosti se nadam razvijanju biznisa. Okolina je reagovala jako dobro, podrška u svakom slučaju“, završava svoju priču Zijada.  

Ukoliko ste za degustaciju tradicionalnih bosanskih jela, restoran „Nafaka“ je pravo mjesto za vas.

Vlasnica restorana „Nafaka“ je Nermina Husić koja je ujedno i kuharica u tom restoranu. Nermina, zajedno sa svojom prijateljicom, svakodnevno priprema i poslužuje kvalitetna tradicionalna jela u Srebreniku. Na meniju ovog restorana su: bosanski lonac, sogan dolma, sarma, punjene paprike, pite ispod sača, meso ispod sača i mnoga druga ukusna jela.

„Nisam bila zadovoljna na svom poslu, a moja partnerica je dobila otkaz. Iz toga smo odlučile da pokrenemo nešto svoje i evo uspjele smo. Uložili smo mnogo finansijskih sredstava i van ovog granta, ali se nadamo da će se isplatiti. Ja vjerujem u to. Ova sredstva i mentorska podrška je ozbiljna pomoć u ostvarenju našeg sna. Zahvalila bih se firmama koje su nam podrška, klijentima koji dolaze i zahvaljujem se USAID-u na potpori“, iskrena je Nermina i dodaje da je ovo najveća prekretnica u njenom životu.

Vaš boravak u Srebreniku obavezno upotpunite i posjetom palačinkarnici „Dos Amigos“ čija je vlasnica, Selma Omerović.

Na glavnoj šetnici u centru grada, Selma za sve ljubitelje ukusnih i kvalitetno spremljenih jela, ima pripremljenu raznovrsnu ponudu slatkih i slanih palačinaka, waffla, te različitih proizvoda od piletine. Selma kaže da su kupci zadovoljni, da se rado vraćaju, a uspješno poslovanje dovodi i do proširenja ponude.

Edina Bajrić, majka dvoje djece i  jedna od onih koji su ostali vjerni poljoprivredi i stočarstvu. Pored toga, ona prodaje mlijeko, mliječne proizvode i meso.  

„Kada sam krenula u ovaj biznis, imala sam samo jednu kravu i nisam ni slutila da ću danas imati 14 goveda. To je ogroman uspjeh za mene. Da nije bilo ovog Programa podrške, vjerovatno bih ostala na tom obimu posla sa početka, što je bilo dovoljno proizvoda za moju porodicu i možda još dvije do tri mušterije“, kaže Edina.

„Svima bih od srca preporučila da uvijek vjeruju, da se bore, jer neće niko za njih uraditi njihov posao niti vjerovati u njihove snove. Život je jedna velika borba, treba ga živjeti punim plućima i boriti se da uspiješ u svojim namjerama“.

 

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama, zajedno sa 27 lokalnih samouprava iz cijele BiH, od 2017. godine podržao je skoro 200 žena u osnivanju i razvoju njihovih biznisa. To su biznisi koji osiguravaju egzistenciju, povećavaju samostalnost i vraćaju vjeru u bolje sutra.

KALENDAR DOGAĐAJA

Maj   2024
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »