Kreiranje strateškog dokumenta s ciljem podrške poslovnom sektoru u Gradu Gračanica

Strateški Program podrške razvoju poslovnog sektora predstavlja pravac saradnje gradskih vlasti i privatnog sektora u kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta. Ovoga puta je USAID kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire okupio strateške partnere u Gračanici, s ciljem definiranja i planiranja konkretnih aktivnosti koje će utjecati na ukupni ekonomski razvoj lokalne zajednice.

"Mi u Gračanici imamo dugogodušnju saradnju sa privrednim sektorom, odnosno sa Udruženjem poslodavaca Gračanica i ovo je zasigurno dobra aktivnost za unapređenje te saradnje. U svom dosadašnjem radu imali smo formirano lokalno vijeće u koje su bili uključeni i privrednici i uposlenici Gradske uprave i gdje smo implementirali svoje potrebe, ali ove aktivnosti će nas motivirati da te aktivnosti poboljšamo. U sklopu dosadašnjih aktivnosti mi smo s Udruženjem poslodavaca kreirali i tehnološki centar, gdje se školuju i obučavaju učenici mašinskih zanimanja kako bi što prije mogli pristupiti tržištu rada, jer školstvo ne prati potrebe privrede. Posebno smo ponosni i na organizaciju Međunarodnog sajma poduzetništva i obrta, i naš cilje je promovirati gračaničku privredu, ali i grad", istakao je gospodin Nihad Sinanović, pomoćnik gradonačelnika za lokalni razvoj i finansije u Gradskoj upravi Gračanica.

IMG 2fe081917311eb42693e513a95a52c13 V

Trogodišnji Program, u formi strateškog dokumenta, sa sobom nosi zajedničke ciljeve i aktivnosti koje, ne samo da jačaju međusobne partnerske veze Gradskih vlasti i privrednika, nego uočavaju i pronalaze nove prilike, buduće partnere i potencijalne investitore. Poticajno okruženje, koje Program podrške razvoju poslovnog sektora zagovara, donosi bolje uvjete za postojeće, ali i za sve buduće preduzetnike na području grada Gračanice.

IMG a99c9854d2173b4c30a8fbb50b0457f4 V

"Ja se želim zahvaliti USAID-u na ovom projektu, koji će biti od velike koristi kada je riječ o privredi Grada Gračanice, jer je općepoznato da Gračanica ima razvijen realni sektor i poduzetništvo, pa mi kao privrednici očekujemo od Gradske uprave da nas prati u našem poslovanju i da imamo sve potrebne informacije na raspolaganju - o zakonima, o radnoj snazi, investitorima, i slično", rekao je privrednik Mirzet Topčagić iz Grada Gračanica. 

"Današnja radionica nam je od velikog značaja, unaprijediće naše vještine u planiranju i organiziranju značajnih prioriteta u radu i Udruženja poslodavaca, i privrednika, ali i gradske administracije, a omogućiće i bolju komunikaciju i koordinaciju između Gradske uprave i privrednika. Usvajanje i implementiranje jednog ovakvog dokumenta mnogo bi značilo za privrednike u ovom gradu, te u daljem razvoju Gračaničke privrede ali i u radu Gradske uprave", rekao je gospodin Almir Zvorničanin, savjetnik Udruženja poslodavaca Grada Gračanica. 

USAID kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire podržava izradu strateških dokumenata održivog razvoja preduzetništva u lokalnim zajednicama u kojima su ranije osnovani i Preduzetnički fondovi za podršku marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa.

KALENDAR DOGAĐAJA

Oktobar   2023
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »